Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi donorkonferencia megnyitását követő sajtóértekezleten Mistura hangsúlyozta, hogy a polgárháború lezárása érdekében elsősorban a szíriai embereket kellene meghallgatni, képviselőiket fontos lenne mielőbb tárgyalóasztalhoz ültetni.

A különmegbízott arra figyelmeztetett, hogy az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban újabb humanitárius katasztrófa fenyeget, s ennek megelőzésére szólította fel a nemzetközi közösséget. Kiemelte, a felkelők uralta tartomány lehet a kormányerők következő célpontja, és félő, hogy a sokáig ostromlott Aleppó vagy Kelet-Gúta sorsára jut.

Idlíb az új nagy kihívás a 2,5 millió lakosával. Nem hihetik, hogy mindegyikük terrorista, vannak köztük nők, gyerekek, civilek

- fogalmazott.

Az ENSZ égisze alatt zajló békefolyamat felújítását Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő is kulcsfontosságúnak nevezte. Mint mondta, egyedül a valódi, érdembeli egyeztetések vezethetnek el a békéhez. Hangsúlyozta, hogy az EU és az ENSZ megközelítése a békés politikai megoldás keresésén, a diplomácia és a párbeszéd szerepén, valamint a kölcsönös tiszteleten alapul.

Aláhúzta, a béke nem csak egy szerződés, amelyet valahol aláírnak, hanem a megbékélés, az egység folyamata, amelyet a szíriai közösségeknek kell előmozdítaniuk.

Mogherini emellett felszólította Oroszországot, Iránt és Törökországot, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a tűzszünet elérése érdekében, mondván, "ez nem pusztán felelősségük, érdekükben is áll". Hozzátette: Szíria nem egy sakktábla, nem egyfajta geopolitikai játszma, hanem a szíriai népé, és nekik kell dönteniük az országuk jövőjéről.

A brüsszeli donorkonferencián több mint nyolcvan ország képviselői vesznek részt. A szervezők legalább hatmilliárd dollárt szeretnének gyűjteni a polgárháború sújtotta Szíria támogatására.

A fotó forrása: AFP/SANA.