Újabb kétségbeesett ösztönző lépés Japánban

Állami tulajdon eladásából teremtene pénzt gazdaságösztönzésre a japán kormány.
NAPI, 2010. december 20. hétfő, 07:45
Fotó:

A japán kormány azt fontolgatja, hogy eladja a Nippon Telegraph & Telephone Corp. (NTT) vezetékes telefonszolgáltató állami tulajdonának egy részét, majd az így nyert forrást a hazai vállalatok külföldi befektetéseinek segítésére fordítja - tudta meg a Bloomberg kormányzati forrásokból. Az állam 24 milliárd dollár értékű részvénnyel rendelkezik a néhai monopolszolgáltatóban, amiből 300 milliárd jen (3,6 milliárd dollár) értékű részesedést adnának el.

A befolyt pénz a szintén állami tulajdonú Japan Bank for International Cooperationhoz (JBIC) kerülne, amely hiteleket nyújtana a cégeknek a külföldi infrastruktúra-beruházásokban való részvételhez, pótolva ezzel a hazai piacon hiányzó keresletet. Az NTT-részesedés eladása megkímélné a kormányt attól, hogy további kötvénykibocsátással teremtsen forrást a vergődő japán gazdaság élénkítéséhez. A japán államadósság eléri a GDP 100 százalékát.

A szigetország törvényei szerint az államnak legalább egyharmad részt tulajdonosának kell lennie a legnagyobb vezetékes telefontársaságnak. Tokio két hete jelentette be, hogy az JBIC a japán devizatartalékok terhére 1,5 ezer milliárd jen hitel nyújtására készül külföldi infrastruktúra-projektekhez, és az összeg az igények függvényében nőhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK