A pozsonyi regionális bíróság egy szerdai ítéletében kimondta, hogy Andrej Babis ügyvivő miniszterelnökről helyesen állították, hogy dolgozott a kommunista időszak titkosszolgálataival. Ez a Politico szerint újabb kétségeket ébreszthet amiatt, hogy Babis képes lesz-e új kormányt alakítani.

Az immár hat éve húzódó ügyről a szlovák Spectator számolt be az Sme napilap alapján, eszerint a szlovák származású Babis most már biztosan kijelenthető, hogy elvesztette a pert a Nemzeti Megemlékezési Intézettel (ÚPN) szemben, amely egy olyan listán szerepeltette Babist, amelyen a kommunista titkos rendőrség (StB) bizalmasait sorolták fel.

A döntés viszont azt sem jelenti, hogy Babis tényleg együtt dolgozott az StB-vel. A bíróság hangsúlyozta ugyanis, hogy az ÚPN nem felel a dokumentumok tartalmáért. Ez annyit jelent az ÚPN számára, hogy a Babis-ügy végleg lezárult. Az ÚPN-t képviselő ügyvédi iroda az Sme-vel közölte, hogy jelenleg nincs olyan bírósági határozat, amely azt állítaná, hogy Andrej Babist helytelenül szerepeltették az StB-ügynökök között.

Babis tagadta a vádakat, a CTK hírügynökségnek kijelentette: soha nem kollaboráltam [az StB-vel], semmit sem írtam alá, ez egy mondvacsinált ügy. Ehhez még hozzátette, hogy több száz olyan ember van, mint ő.

Babis ellen a cseh rendőrség is büntetőjogi eljárást indított az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt, ezért kormányzati szerepét a cseh parlamenti pártok többsége eddig határozottan elutasította.

Képünk forrása: AFP photo/Michal CIZEK