Újabb kirúgás az FBI-nál Trump miatt

Elbocsátotta pénteken Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter Andrew McCabe-et, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) korábbi igazgatóhelyettesét. Sessions azzal indokolta a még az FBI alkalmazásban lévő McCabe menesztését, hogy a volt igazgatóhelyettes az FBI belső vizsgálata szerint információkat adott át a sajtónak, és félrevezette a nyomozókat - írja az mno.hu az MTI alapján.
Szabó Dániel, 2018. március 17. szombat, 09:39
Fotó: AFP

"Az FBI minden dolgozójától elvárja, hogy a legmagasabb szintű becsületesség, szavahihetőség és elszámoltathatóság jellemezze őket" - írta közleményében az igazságügyi miniszter. McCabe két nap múlva lesz 50 éves, és ettől kezdve jogosult lett volna a nyugdíjazásra, de a kirúgás miatt nem járhat neki a teljes járadék.

A volt igazgatóhelyettes hosszú közleményben reagált elbocsátására: állítja, eltávolításának politikai okai vannak, mert ő is megerősítette a Trump által kirúgott James Comey volt igazgató állításait arról, hogy Donald Trump elnök nyomást gyakorolt az FBI-ra, hogy állítsa le a Trump és csapatát vizsgáló nyomozást. Azt próbálták kideríteni, hogy az elnök összejátszott-e Oroszországgal.

"A hitelességem elleni támadás egy nagyobb erőfeszítés része, amely az FBI, a rendfenntartó erők és a hírszerzés professzionális munkatársainak befeketítésére irányul" - fogalmazott közleményében McCabe.

Trump szombat hajnalban a Twitteren kommentálta McCabe menesztését. A lap idézése szerint azt írta, +ez nagy nap az FBI minden dolgozója és a demokrácia számára". Közölte, a "szenteskedő" Comey-hoz képest McCabe kóristafiúnak tűnt, de ő is "tisztában volt az FBI legmagasabb szintjein uralkodó korrupcióval és hazugságokkal".

A kép forrása: AFP/Jim Watson.

HOZZÁSZÓLÁSOK