Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több magyar cégnek laoszi fejlesztésekben való részvételre lehetőséget biztosító 160 millió dollár értékű kötöttsegély-hitelprogram indul - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI szerint hétfőn. A keretösszeg 48,5 milliárd forintot tesz ki.

A miniszter Szonexay Sziphandone laoszi miniszterelnök-helyettessel tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatójukon arról beszélt, hogy a program keretében magyar cégek végzik a laoszi főváros teljes szennyvízhálózatának felújítását, élelmiszerbiztonsági fejlesztésekben vesznek részt, valamint az elektronikus személyiigazolvány-rendszer kiépítésében is segédkeznek.

Ezek a beruházások erősítik a magyar vállalatokat, ezáltal a magyar gazdaságot, a külgazdasági teljesítményt is - vélekedett Szijjártó Péter, aki arról is beszélt, hogy egy hasonló programban korábban 38,6 millió dollár értékben mezőgazdasági és élelmiszerbiztonsági beruházásokat hajtottak végre magyar cégek az országban.

Elmondta, a keleti nyitás stratégiában külön figyelmet fordítanak Délkelet-Ázsiára, amely a világ leggyorsabban növekvő térségei közé tartozik. A gyors gazdasági növekedés sok lehetőséget kínál a magyar vállalatoknak. Hogy erősítsék a kapcsolatokat, a magyar-laoszi kapcsolatok hosszú távú fejlesztése érdekében ösztöndíjakat biztosítanak laoszi hallgatóknak magyarországi tanulmányokhoz, és jelenleg 100 az orszából származó hallgató tanul Magyarországon.

"A magyar-laoszi kapcsolatok hosszú múltra tekintenek vissza, a kölcsönös előnyökön és tiszteleten alapulnak, és mindkét ország elkötelezett az együttműködés további fejlesztése mellett" - magyarázta Szonexay Sziphandone, aki felidézte, hogy nemrégiben országába látogatott Áder János köztársasági elnök, ami mérföldkövet jelent a magyar-laoszi barátság történetében. Kiemelte a gazdasági kapcsolatok jelentőségét, és úgy értékelt: a fővárosi szennyvízhálózat felújítása az egyik legfontosabb projekt, amelyben a két ország együttműködik.

Laosz függetlenségét 1949-ben nyerte el, de csak 1954-ben ismerte ezt el a nemzetközi közösség. 1975. december 2-án kerültek hatalomra a kommunisták az országban, akik azóta is irányítják az országot. Az ázsiai államot emberi jogi szervezetek diktatúraként tartanak számon, amelyet olyan lépésekre alapoznak, minthogy épp november 11-én pénteken vettek őrizetbe demokráciapárti tüntetőket a fővárosban, Vientiánban - közölte a Human Rights Watch (Emberi Jogi Figyelő).

A magyar-laoszi kapcsolatok hagyományosan erősek: márciusban Orbán Viktor találkozott az állambeli miniszterelnök kollégájával.