Újabb kommunista államban terjeszkedhetnek a magyarok

A magyar kormány 160 millió dollár értékű kötöttsegély-hitelprogramot indít Laoszban hazai cégeknek. Az ázsiai országban 1975-ben vették át a hatalmat a kommunisták, de a budapesti vezetéssel jó kapcsolatot ápolnak.
Szabó Dániel, 2019. november 18. hétfő, 11:01
Fotó: MTI Fotó

Több magyar cégnek laoszi fejlesztésekben való részvételre lehetőséget biztosító 160 millió dollár értékű kötöttsegély-hitelprogram indul - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI szerint hétfőn. A keretösszeg 48,5 milliárd forintot tesz ki.

A miniszter Szonexay Sziphandone laoszi miniszterelnök-helyettessel tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatójukon arról beszélt, hogy a program keretében magyar cégek végzik a laoszi főváros teljes szennyvízhálózatának felújítását, élelmiszerbiztonsági fejlesztésekben vesznek részt, valamint az elektronikus személyiigazolvány-rendszer kiépítésében is segédkeznek.

Ezek a beruházások erősítik a magyar vállalatokat, ezáltal a magyar gazdaságot, a külgazdasági teljesítményt is - vélekedett Szijjártó Péter, aki arról is beszélt, hogy egy hasonló programban korábban 38,6 millió dollár értékben mezőgazdasági és élelmiszerbiztonsági beruházásokat hajtottak végre magyar cégek az országban.

Elmondta, a keleti nyitás stratégiában külön figyelmet fordítanak Délkelet-Ázsiára, amely a világ leggyorsabban növekvő térségei közé tartozik. A gyors gazdasági növekedés sok lehetőséget kínál a magyar vállalatoknak. Hogy erősítsék a kapcsolatokat, a magyar-laoszi kapcsolatok hosszú távú fejlesztése érdekében ösztöndíjakat biztosítanak laoszi hallgatóknak magyarországi tanulmányokhoz, és jelenleg 100 az orszából származó hallgató tanul Magyarországon.

"A magyar-laoszi kapcsolatok hosszú múltra tekintenek vissza, a kölcsönös előnyökön és tiszteleten alapulnak, és mindkét ország elkötelezett az együttműködés további fejlesztése mellett" - magyarázta Szonexay Sziphandone, aki felidézte, hogy nemrégiben országába látogatott Áder János köztársasági elnök, ami mérföldkövet jelent a magyar-laoszi barátság történetében. Kiemelte a gazdasági kapcsolatok jelentőségét, és úgy értékelt: a fővárosi szennyvízhálózat felújítása az egyik legfontosabb projekt, amelyben a két ország együttműködik.

Laosz függetlenségét 1949-ben nyerte el, de csak 1954-ben ismerte ezt el a nemzetközi közösség. 1975. december 2-án kerültek hatalomra a kommunisták az országban, akik azóta is irányítják az országot. Az ázsiai államot emberi jogi szervezetek diktatúraként tartanak számon, amelyet olyan lépésekre alapoznak, minthogy épp november 11-én pénteken vettek őrizetbe demokráciapárti tüntetőket a fővárosban, Vientiánban - közölte a Human Rights Watch (Emberi Jogi Figyelő).

A magyar-laoszi kapcsolatok hagyományosan erősek: márciusban Orbán Viktor találkozott az állambeli miniszterelnök kollégájával.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2019.11.18 19:33

Terjeszkedhetnek!
Ez még kutyafüle.
Mikor fognak végre terjeszkedni is valahol?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kakambuki, 2019.11.18 13:35

"A miniszter Szonexay Sziphandone laoszi miniszterelnök-helyettessel tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatójukon arról beszélt, hogy a program keretében magyar cégek végzik a laoszi főváros teljes szennyvízhálózatának felújítását, élelmiszerbiztonsági fejlesztésekben vesznek részt, valamint az elektronikus személyiigazolvány-rendszer kiépítésében is segédkeznek." Akinek, a cikk szerzőjét is beleértve, ez terjeszkedés az sürgősen keresse föl háziorvosát és gyógyszerészét. Ja és a diktatúra lakossága nem emberekből áll? Ha mégis akkor ez egy tiszteletreméltó diktatúra hiszen így, ilyen módon is gondoskodik lakossága jobblétéről. Azt pedig ugyancsak megemlíteném hogy több ázsiai ország köztük Vietnam, Laosz diákjai tanultak nálunk egykoron egyetemen is. ezek közül sokan benn vannak illetve lehetnek az állam apparátusban és magyarul beszélnek. Emiatt is könnnyü a kapcsolattartás fölvétele velük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html