BUX
38083

Újabb leminősítés Egyiptomnak

A Moody's után kedden a Standard & Poor's is leminősítette Egyiptom szuverén adósbesorolását.

Józsa Bernát, 2011. február 1. kedd, 15:10

Az S&P egy fokozattal a második legmagasabb bóvli kategóriás BB-re minősítette le Egyiptomot negatív kilátásokkal és kilátásba helyezte, hogy három hónapon belül drasztikusabb vágás is elképzelhető, amennyiben a politikai válság jelentősebb instabilitáshoz vezet - írja a Reuters.

A Fitch még múlt héten rontotta Egyiptomra vonatkozó semleges kilátásait negatívra, így az S&P lépésével már mindhárom nagy hitelminősítő megnyilvánult az észak-afrikai ország kapcsán.

Az S&P a leminősítés indoklásában - nem túl szolidáris módon - leszögezte, a kormányzat az elégedetlenségek enyhítése céljából növelheti a élelmiszerek és üzemanyagok utáni állami szubvenciókat, ami az államháztartási hiány további emelkedéséhez vezethet. (A tavalyi pénzügyi évben ez GDP-arányosan 8,1 százalékot tett ki, idén a hivatalos cél ennek 7,9 százalékosra csökkentését irányozta elő.)

Az egyiptomi tőzsde szerdáig biztosan zárva tart, a hatóságok ugyanis egyelőre el szeretnék kerülni, hogy a múlt heti 17 százalékos zuhanás után tovább szakadjanak az árfolyamok.