Újabb lépés brexit-ügyben

Elfogadták az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatrendszerére vonatkozó tárgyalási irányelveiket pénteki brüsszeli találkozójukon a brit kilépés után bennmaradó tagállamok vezetői - jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Twitteren az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2018. március 23. péntek, 14:34
Fotó: Shutterstock

A tájékoztatás szerint a huszonhetek emellett elvi jóváhagyásukat adták a szigetország kilépését követő átmeneti időszakhoz, amelynek feltételeiről néhány napja állapodtak meg a felek főtárgyalói. Az irányelveket részletező dokumentum szakértők szerint nem tartalmaz meglepetéseket.

Az Európai Tanács mindenekelőtt üdvözölte a felek tárgyalódelegációi által a hét elején elért megállapodást, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bizonyos kérdésekben még nem sikerült megegyezésre jutni, ezért fel kell gyorsítania az egyeztetést a fennmaradó ügyekben.

Mint írták, az EU a lehető legszorosabb viszonyra törekszik a jövőben az Egyesült Királysággal, a gazdasági és kereskedelmi partnerség mellett egyéb területeken is együttműködésre van szükség, például a terrorizmus elleni harcban, illetve a kül-, a biztonság- és a védelempolitikában.

Ugyanakkor figyelmeztettek: a brit álláspont korlátozza a "jövőbeli partnerség mélységét", ugyanis elkerülhetetlenül zavarok fognak keletkezni a kereskedelemben, ha az ország elhagyja a belső piacot és a vámuniót. "Ez sajnos negatív gazdasági következményekkel fog járni, elsősorban az Egyesült Királyság számára" - tudatták.

Rámutattak, hogy a tervezett megállapodásnak kiegyensúlyozottnak kell lennie a jogok és a kötelezettségek tekintetében, s elismételték: a négy szabadság - a tőke, az áruk, a szolgáltatások és a munkaerő szabad mozgása - szétválaszthatatlan, és London nem "mazsolázhatja ki" az egységes piac számára előnyös részeit.

A huszonhetek kiemelték, hogy készek megkezdeni a munkát egy "kiegyensúlyozott, ambiciózus és széles körű" szabadkereskedelmi egyezmény tető alá hozása érdekében, de ezt csak a brit kiválás után lehet majd véglegesíteni. A szerződés a tervek szerint az áruk teljes körére kiterjedne nulla százalékos vámmal, és "bizonyos mértékben" a szolgáltatásokra is.

Leszögezték azonban, hogy az EU kész felülvizsgálni ezen irányelveket, amennyiben a jövőben változik London álláspontja a belső piaci tagságot és a vámuniót illetően.

Végezetül aláhúzták: szoros együttműködésre kell törekedni egyebek mellett a kutatás, az innováció, az oktatás és a kultúra terén, és el kell kerülni a zavarokat a közlekedésben, ide értve a légi közlekedést is.

Theresa May brit miniszterelnök üdvözölte a döntést a 2019. március 30-i kilépéstől 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszakról, mondván, hogy ez mérsékli a bizonytalanságot az emberek és a vállalatok számára. Kijelentette, "új dinamizmus", az "együttműködés szelleme" tapasztalható a felek közötti egyeztetéseken.

Michel Barnier uniós brexit-ügyi főtárgyaló döntő fontosságúnak nevezte a lépést "ebben a nehéz és rendkívül tárgyalási folyamatban".

A bennmaradó országok állam- és kormányfői péntek délelőtt szűk körben, brit kollégájuk nélkül tárgyaltak a brexit folyamatának állásáról.

Képünk forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK