Újabb lesújtó értékelés érkezett Magyarországról

Magyarország Romániával és Albániával sereghajtó lett egy átfogó felmérésben, amely az egyes országok egészségügyi rendszerét értékeli, igaz, nem az utolsó helyre került.
Barabás Júlia, 2020. június 15. hétfő, 06:20
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az Európai Unió tagállamai közül Romániában a legalacsonyabb a közegészségügyi ellátás színvonala, derül ki a Healt Consumer Powerhouse legfrissebb, Euro Health Consumer Index című összehasonlító tanulmányából - ismertette a felmérés eredményét a Maszol. Az országos egészségügyi ellátást elemző cég 2018-as adatokkal dolgozott, a helyzet azonban azóta vélhetően nem változott jelentősen.

Az elemzés során hat tényezőt vettek figyelembe: mennyire könnyen tudnak hozzájutni a rászorulók az egészségügyi szolgáltatásokhoz, milyen az ellátórendszer finanszírozottsága, milyen szolgáltatások állnak a betegek rendelkezésére, a betegek gyógyszerekkel való ellátottsága, a páciensek jogai és a megelőzés. A vizsgált, EU-s és unión kívüli országok közül egyetlen egy sem érte le a maximális, ezres pontszámot.

A legjobb ellátórendszerrel Svájc büszkélkedhet, amely 893 pontot gyűjtött be, megelőzve Hollandiát (883) és Norvégiát (857). Az első tízbe szinte kizárólag észak-európai jóléti államok kerültek: Dánia, Belgium, Finnország, Luxemburg, Svédország és Izland, az egyetlen kivételt Ausztria jelenti. A 785 pontos Németországot a 12. helyre rangsorolták.

Az egykori szocialista országok közül Csehország áll a legelőkelőbb, 14. helyen, 731 ponttal. Magyarország alig előzi meg Romániát (549), 565 pontottal. A leggyengébb eredményt az albán egészségügyi rendszer érte el, 544 ponttal.

Az egészségügyi szakemberek egyöntetű véleménye szerint ahhoz, hogy megfelelő színvonalú a legyen a romániai állami közegészségügyi rendszer, a központi költségvetés minimum 6 százalékát kellene megkapja, ám erre még sosem volt példa. Az EU-tagállamokban átlagban a költségvetés 9 százaléka jut az egészségügyre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2020.06.15 20:17

@Ballada:
Segitek, mert latom egyedul nem jossz ra, akarhany troll birka baratodat kerdezed meg, toluk valaszt nem fogsz kapni.

Nem az egeszsegugyi ellatastol fugg, hogy a virus hany embert fertoz meg. Nehez volt, mi? Aki a ketto koze egyenlosegjelet tesz, ott komoly fogalmi zavarok vannak. Mennyiseg es minoseg.

De mondok valami mast is. Egyik orszag sem volt felkeszulve egy ekkora meretu jarvanyra. Az latszik, hogy felesleges fenntartani ilyen merteku infrastrukturat azert, mert egyszer csak lesz egy jarvany, neadjisten haboru. Az, hogy szuksegkorhazakat epitenek, vagy stadionokat hasznalnak a betegek ellatasanak a biztositasahoz szerintem teljesen normalis a korhazi kapacitasok meghaladasa eseten, mert az mennyisegi kerdes. nyilvan nem tud 10 helyre 100 embert rakni.

Egy egeszsegugyi rendszer minosege nem ettol fugg. Barkit megkerdezel, hogy milyen az egeszsegugy magyarorszagon, akkor azt mondja, hogy az orvosok nagyon jok, es minden mas, amit az allam biztosit hozza egy kalap sz@r. Az emberi maximumot hozzak az orvosok, aminek semmi koze az allamhoz, vagy aktualis kormanyhoz, mert mindig eron felul teljesitettek. Amikor pedig a fenntartonak kene a zsebebe nyulni, akkor evente 100 milliardon is szivozni szokott, mikor most meg legalabb 20* annyit fog kolteni ra.

Es akkor megkerdezem azt, hogyan lehet, hogy a magyar allam, a januar 11-i vilagjarvanynak nyilvanitas utan, aprilis kozepen meg mindig nem volt kepes elegendo es megfelelo minosegu vedofelszerelest biztositani a korhazakban es rendelokben dolgozo orvosoknak es szemelyzetnek? Az alatt 3 honap alatt mekkora keszleteket halmoztak fel? Pontosabban milyen keszletek alltak rendelkezesre egy varhato jarvanyra? Az elmult 10 evben milyen scenariokra keszultek fel, mit kulonitettek el a varhatoan bekovetkezo veszhelyzetre?

Mindegyik orszagban fel kell tenni ezeket a kerdeseket. Magyarorszagon IS! Ad hoc jellegu megoldasokat lattam kormanyzas helyett. Zarjuk be az embereket es legyen rendeleti kormanyzas, ennyi volt az osszes "kormanyzas". Vedofelszereles? Minek, nem kellenek maszkok. Teszteles? Minek nem kellenek tesztek. Kontaktkutatas, basszus meg az elso irani osztalytarsait is elzavartak, amikor azok ott vertek az ajtot, hogy oket is teszteljek le. A nyuggerotthonba fertozotten kuldtek vissza az oregeket. Nalam ez netto buncselekmeny.

Nyomoz mar a polpot petya rendorsege? Ugyan. Pedig valaki leirta, hogy nem fogjak tesztelni a visszakuldott embereket es befenyitette a fopolgarmestert, hogy ne akadalyozza az ugymenetet. Ahogy az egeszegugyi minisztert is felelossegre kene vonni a hianyzo felszerelesek miatt. Ja, es a 10 parancsolat keves lesz, mint egeszsegugyi cel. Ertem en, hogy nem beszamithato, de akkor az a felelos, aki erre a poziciora tette az alkalmatlan embert. Ezek az osszefuggesek hol maradnak az ervelesedbol?

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kipcsak_bratan, 2020.06.15 17:40

@Lehner.geza@gmail.com: "akkor akár egy sötét veremben is végigülhetnéd az életedet"

Mint te a boxos gazdád seggében, szánalmas köcsög? Az nem elég sötét?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2020.06.15 17:39

Csak megkérdem, hogy ahol nincs elegendő férőhely a kórházban ott miért jobb az eü ellátás?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2020.06.15 17:37

Hát persze, hogy Olaszban, Francban Spanyolban, Svédben a magas szintű orvosi ellátásnak köszönhetően szinte senki nem halt meg a vírus következtében, ja nem ez hazugság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2020.06.15 16:29

@Fricibacsi3: Akkor több tízezret ok mélkül utaltak kórházba a hülye orvos társadalom, mert csak a vajda tudja kinek van kórházra váró betegsége, különben is akik egészségesen élvezik, hogy kórházba kerüljenek, azokat két lábbal kell kirugni, inkább el kell tüzelni azokat az ágyakat, erre a vajda éjjel, miközben az egynapos karácsonnyal kiba.zó jóindulatu törvényjavaslatit tervezte, jött rá, ezért parancsolta ezeket három nap alatt rugják ki, aztán másik három nap rájött, hogy hülyeség az egész és vissz a babaruhát, de ez a hülye nép tőle még a szervét is bekajolja
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html