Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ahogy minden évben, úgy a Transparency International (TI) idén is rangsorolta világ országait korrupciós kitettség szerint. A lista már régóta nyilvános, most azonban a Business Insider az adatok alapján készített egy másik adatsort, ami csak a legkorruptabb OECD-országokat tartalmazza.

Ennek köszönhetően a listára nem kerültek fel a hagyományosan legtöbb visszaéléssel rendelkező országok, így például az afrikai és közel-keleti államok, ahol jellemzően gyenge az intézményrendszer és a nagyfokú szegénység is elősegíti a korrupció terjedését.

Az összeállításban végül 18 ország szerepel, és sajnos Magyarország is megjelenik, mégpedig igen "előkelő" helyen, hiszen holtversenyben az ötödik helyet csípte el. "Hazánknak a listán való helyezése nem meglepő, hiszen számos kutatás ugyanazt mutatja: az országban súlyos a korrupciós helyzet" - kommentálta az adatokat a Napi.hu-nak Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.

Sokatmondó adat például, hogy a TI egyik korábbi felmérése szerint a fiataloknak a 80 százaléka azt mondja, hogy itthon nem lehet korrupció nélkül érvényesülni. Hasonlóan sok mindent elárul az Eurobarometer felmérése, mely szerint a magyarok 71 százaléka úgy véli, politikai kapcsolatok nélkül nem lehet az országban üzletet kötni. Az uniós átlag egyébként 53 százalék, aminél ugyan magasabb értéket mutat a régió (66 százalék), ám még az is bőven a magyar adat alatt maradt. Hazánknál egyedül Horvátországban mértek rosszabb eredményt (76 százalék), a litvánoknál ugyanaz lett a statisztika, mint Magyarországon, ám a többi állam már kivétel nélkül jobb eredményt ért el.

"Magyarország az EU leginkább központosított tagállama, így a korrupció is rendkívüli mértékben centralizált" - állítja Martin, aki szerint az államkapitalizmus felé haladunk, melyben az állam osztja a lapokat, ő dönti el, hogy ki a jó és ki a rossz oligarcha, és - némi túlzással - azt is, ki lehet sikeres, ki nem. Bár ez egyelőre nem a gazdaság egészére igaz, ám a tendencia ebbe az irányba mutat - emelte ki a TI Magyarország vezetője. Mint mondta, az a rendszerszintű korrupció, mint ami itthon is megtalálható, megfojtja a piaci alapú versenyt. Bár a kormányzati hatalom túlterjeszkedése az EU-ban kirívó, világviszonylatban szinte általános sémának számít. Ázsiában, Latin-Amerikában rengeteg ilyen ország van, ezekben - csakúgy, mint Magyarországon -egyfajta hibrid rezsim működik, ami már nem liberális demokrácia, de még nem diktatúra - mondta Martin. Az ügyvezető szerint sokáig a Nyugat volt a követendő példa Magyarország számára, ám ezzel a kormánypolitikával hazánk csak távolodik tőle és inkább az előbb említett rezsimekhez közelít. A kérdés persze az, hogy valóban ebbe a körbe akarunk-e tartozni.

Érdekesség, hogy a Business Insider listájából kimaradt Románia, amely hagyományosan rosszul szokott szerepelni az ilyen listákon. Martin szerint a román helyzet nagyon érdekes és összetett, ami kettősséget rejt magában. Egyrészről, bár keleti szomszédunkban a korrupciós kultúra, a kölcsönös szívességek rendszere legalább annyira elterjedt, mint nálunk, másrészről viszont az ottani korrupcióellenes ügyészség más számtalan bíró, miniszter, sőt volt miniszterelnök ellen is vádat emelt, sokan közülük börtönben ülnek. Mindez Magyarországon hosszú évtizedek óta elképzelhetetlen lenne. Martin szerint komoly tisztulási folyamat megy végbe Romániában.  A szomszédos országban tehát üldözik a fehérgalléros korrupciót és burjánzanak a hétköznapi visszaélések, míg Magyarországon épen fordítva: nem üldözik a nagy, rendszerszintű korrupciót, vagy ha igen, akkor szelektíven, pártpolitikailag befolyásoltan teszik, viszont erősödött a fellépés az "utcai" korrupcióval szemben - foglalta össze a két ország közötti különbséget Martin.

És akkor lássuk a TOP18-as listát!

17. Írország és Japán

Bár alapvetően egyik ország sem a korrupciójáról híres, mindkét államban vannak olyan tevékenységek, ami miatt felfértek a listára. Írországban például tavaly az RTE nevű tévécsatorna készített egy dokumentumfilmet arról, hogy a politikusok minden szinten elvárják, hogy tevékenységükért valamiféle pénzbeli ellenszolgáltatást kapjanak - és itt most nem a fizetésre gondoltunk. Az ázsiai országot pedig egy régi hagyománya juttatta fel a listára. Ez az amakudari, azaz az a folyamat, amikor a már visszavonult kormányzati tisztviselőket vezető állásokkal csábítják a helyi cégek, akkor is, ha az adott területen semmilyen tapasztalatuk nincs.

14. Chile, Észtország, Franciaország

Chiléről a szerzők azt írják, hogy bár az egyik legkorruptabb országnak számít a világban, a szűk régiójában, Dél-Amerikában még így is jó teljesítményt nyújt. Mondjuk annyira azért nem, hogy erre a listára ne férjen fel. Észtországgal kapcsolatban a folyamatos javulást hangsúlyozták a szerzők, mint írták a 2012-es antikorrupciós programjával a kormány jelentősen növelte az átláthatóságot az állami szektorban.

13. Portugália

Egy tavalyi nyári EY felmérés szerint az ország lakosságának 83 százaléka szerint az országban teljesen általános jelenség a korrupció. Jó példa erre, hogy 2014-ben Jose Socrates volt miniszterelnököt többek közt pénzmosás és adócsalás vádjával tartóztatták le.

12. Lengyelország

A politikai korrupció igazi kihívást jelent az itteni vállalatoknak, akik sokszor előnyök megszerzésére használják a pozíciójukat. A haveri kapitalizmus bizony itt is erősen megjelenik.

11. Izrael

Az OECD egyik legszegényebb országáról sokat elmond, hogy tavaly májusban Ehud Olmert volt miniszterelnököt bűnösnek találták abban, hogy 150 ezer dollárt fogadott el egy amerikai iparmágnástól.

10. Szlovénia

Az utóbbi pár évben több magas szintre vezető korrupciós botrány is volt az országban. 2013-ban és 2014-ben például számos komoly tüntetés is volt, mert néhány vezető politikus, például az akkori miniszterelnök és ellenzéki vezér sem tudott elszámolni a személyes vagyonával.

9 Spanyolország

A korrupciós botrányok itt is a kormányig nyúlnak, de említhetnénk azt is, hogy vesztegetés gyanúja miatt nemrég a kormányzó párt 24 tagját tartóztatták le.

7. Csehország, Dél-Korea

A cseheknél egy 2013-as esetet hoznak fel a szerzők, ekkor ugyanis éppen a korrupciós botrányai miatt volt kénytelen lemondani Petr Necas miniszterelnök. Az ázsiai országban pedig továbbra is nagy gondot okoznak a politikusi visszaélések, tavaly emiatt hagyta el a pozícióját Lee Wan-koo miniszterelnök.

5. MAGYARORSZÁG, Szlovákia

Hazánknál a hálapénzt hozták fel, mint negatív példát: egy felmérés szerint a lakosság 92 százaléka számára teljesen normális, ha pénzt juttat az orvos zsebébe egy vizsgálatért cserébe. A szerzők szerint viszont ez egyáltalán nem az. Északi szomszédunknál a vesztegetés megy nagyon, a különböző üzletemberek ugyanis leginkább ezzel próbálják erősíteni a pozíciójukat.

4. Görögország

A görögöknél az úgynevezett "fakelaki" okoz problémákat. Ez a finom neve annak, ha valaki plusz pénzt ad azért, hogy jobb minőségű szolgáltatást kapjon. Magyarul a hálapénz egy formájáról beszélünk.

3. Olaszország

Az eurózóna harmadik legnagyobb gazdasága sem tudja magát kivonni a korrupció hatásai alól, elég csak a maffiára és a volt miniszterelnök, Silvio Berlusconi számtalan ügyére gondolni. Volt itt az elmúlt években adócsalás, szenátorvesztegetés, prostitúció, illetve szinte minden, amit csak el tudunk képzelni.

2. Törökország

A felmérések szerint az országban teljesen normális, ha valaki üzleti ügyei során vesztegetéssel, adócsalással, csempészéssel vagy éppen pénzmosással találkozik.

1. Mexikó

Az OECD országok közül egyértelműen Mexikó a legkorruptabb. Ez számos tényező következménye, leginkább talán az itt igen masszívan jelen lévő drogkereskedelem tehető felelőssé.