Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió felnőtt lakosainak csaknem háromnegyede jónak, vagy nagyon jónak tartotta saját egészségi állapotát 2015-ben. Rossz, vagy nagyon rossz egészségi állapotról  mindössze 7 százalékuk számolt be az Eurostat legfrissebb összesítése szerint, amelyet az Egészség Világnapja (április 7.) alkalmából publikáltak.

Az Eurostat felmérése ötféle kategóriát használ az egészségi állapot megítélésére: nagyon jó, jó, megfelelő, rossz, nagyon rossz. A jelentés szerint az adatok szoros összefüggést mutatnak az iskolázottsággal. Míg az alacsony képzettségű uniós polgároknak átlagosan csak a 61 százaléka ítélte jónak, vagy nagyon jónak a saját egészségét, a felsőfokú végzettségűek 85 százaléka vallott így.

Az uniós tagállamok lakosai között a ciprusiak a rekorderek az egészségükkel való elégedettséget illetően, legalábbis a felnőtt lakosság 85 százaléka nyilatkozott így, de nincsenek nagyon lemaradva a görögök (84,7 százalék), az írek (84,2 százalék) és a svédek sem (83,4 százalék). A 80 százalékos elégedettségi mezőnyben még ott találni Máltát és Romániát, mindkét országban a felnőtt lakosság 80,1 százaléka minősített jónak, vagy nagyon jónak az egészségét és Spanyolországot, ahol 79,9 százalék volt az arányuk.

A magyar felnőttek kevesebb mint 65 százaléka elégedett az egészségével, a balti államokban, Szerbiában és Portugáliában mutatott hasonló arányokat a felmérés.

Az egészségükkel elégedetlen felnőttek aránya Horvátországban a legmagasabb, a lakosság 12,6 százaléka rossznak, vagy nagyon rossznak ítélte saját állapotát, s nem sokkal jobb a helyzet Magyarországon és Portugáliában, ahol 11-11 százalék volt az így nyilatkozók aránya.

Kép: Napi.hu