Újabb lökés a lejtőn lefelé

Az ADP felmérése szerint a versenyszférában 298 ezer állás szűnt meg augusztusban, 48 ezerrel több, mint amennyit az elemzők vártak.
NAPI, 2009. szeptember 2. szerda, 14:49

Az ADP legújabb felmérése szerint a várakozásoknál jelentősen több munkahely szűnt meg a tengerentúlon augusztusban; az elemzők által előre jelzett 250 ezer helyett 298 ezer dolgozó vált állástalanná. Júliusban a felmérés felülvizsgált adatai szerint 360 ezer munkavállalót bocsátottak el (11 ezerrel kevesebbet, mint korábban számolták).

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint az augusztusi adat továbbra is előremutató a júliusihoz képest, sőt a március óta tartó javuló tendencia sem tört meg (márciusban a felmérés eredménye -736 ezer volt), viszont némileg rosszabb lett az ezek szerint túl optimista várakozásoknál.

A kisvállalkozások bocsátottak el 122 ezer, a középvállalkozások 116 ezer, míg a nagyvállalatok 60 ezer embert a múlt hónapban. A csaknem 300 ezer főt érintő elbocsátásokon nagyjából 50-50 százalékban osztozott a termelő és a szolgáltatóipari szektor augusztusban.

Az ADP adat mindig fontos előszele a két nappal később, pénteken nyilvánosságra kerülő kormányzati felmérésnek, amely a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak számának változását jelzi. A Takarékbank szakértője az ADP közlése alapján az előző hónapnál mindenképpen kisebb mínuszokat vár a pénteki adattól, viszont a munkanélküliségi ráta további emelkedését így sem zárja ki, s az állástalanok arányát 9,5 százalékban valószínűsíti.

A nyugat-európai tőzsdék kisebb 0,5 százalék alatti eséssel reagáltak az adatra, az amerikai határidős indexek is halvány mínuszba fordultak. A forint nem reagált az adatra.

HOZZÁSZÓLÁSOK