Újabb magyar ötletet vesznek át a lengyelek

Népszavazást tarthatnak Lengyelországban a bevándorlók fogadásáról, már csak az a kérdés, hogy a jövői év végi referendumokkal kötik-e össze vagy a 2019-es országgyűlési választásokkal.
Barabás Júlia, 2017. június 10. szombat, 16:09
Fotó: Reuters

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök megkezdi a konzultációkat a jövő év november 11-re tervezett alkotmányról szóló népszavazásról, egyben bejelentette, hogy a következő referendum témája a bevándorlók befogadása lesz - tudósított a gazeta.pl.

Az elnök mindenekelőtt találkozik a szejm és a szenátus marsalljával, majd a Kukiz15 nevű párt frakciójának képviselőivel. Sajtótalálkozóján azt mondta, hogy ezek a konzultációk nagyon fontosak, csakúgy mint maga a téma. Azt szeretné, ha a lengyelek az alkotmányról szóló voksoláson irányt szabnának annak, hogyan fejlődjön a köztársaság a következő 10 évben.

Duda nem támogatja, hogy az alkotmányos referendumot összekapcsolják egy további népszavazással a bevándorlók befogadásáról - ahogy azt Kukiz javasolta. Az államfő kész népszavazást kiírni erről a témáról is, ha a probléma továbbra is aktuális marad és az alkotmányügyi referendum sikeres lesz. A következő népszavazást szerinte 2019-ben, a parlamenti választásokkal egy időben tarthatnák.

HOZZÁSZÓLÁSOK