Újabb megszorítások Görögországban

A 130 milliárd eurós második hitelcsomagért a görög kormánynak számos költségvetési kiigazításról kell gondoskodnia. Ennek csak egy része a mostani.
MTI-Eco, 2012. február 29. szerda, 07:50
Fotó: Napi.hu

Újabb költségvetési szigorításokat szavazott meg kedd késő este a görög parlament, hogy Athén megkaphassa az újabb 130 milliárd eurós görög mentőcsomagot a Nemzetközi Valutaalaptól és az eurózóna országaitól. A törvényhozásban 202 képviselő szavazott igennel, míg 80-an ellenezték az újabb megszorításokat. Mindkét kormánykoalíciós párt honatyái támogatták a költségvetési szigorításról szóló törvényeket.

Az immár két éve tartó megszorítások után az újabb görög takarékossági csomag az idén 3,2 milliárd eurós megtakarítást irányoz elő. A kétnapos parlamenti ülés első, keddi napján elfogadták a takarékossági csomag első részét, s szerdán sürgősségi eljárással folytatódik róla a szavazás.

A szigorítások következtében 400 millió euróval csökkennek a védelmi kiadásokat, és 400 millió euróval jut kevesebb az állami beruházásokra. A minisztériumok költségvetése 15 százalékkal lesz kisebb, illetve 12 százalékkal csökkennek a nyugdíjak, továbbá 10 százalékkal csökken a helyhatósági vezetők bére. A megszorító csomag visszafogja a minimálbért, csökkenti a közalkalmazottak létszámát, s rendelkezik majd a nyugdíjalapok összevonásáról és a gyógyszerészeti ágazat deregulációjáról. A kutatóintézetek összevonása révén 56-ról 31-re csökken a számuk.

Az újabb támogatás, a 130 milliárd eurós mentőcsomag nélkül már márciusban csődbe mehet Görögország. Március 20-án mintegy 14,5 milliárd eurónyi államkötvényt kell Athénnak újrafinanszíroznia.

A görög adósságkezelő központ a múlt pénteken hivatalosan is felajánlotta a magánbefektetőknek régi görög állampapírok 53,5 százalékos diszkont áron történő cseréjét új adósságpapírokra.

A görög parlament egy nappal korábban csütörtökön szavazta meg az adósságleírást a magánhitelezőkkel. A törvény ezzel megnyitotta az utat a kötvénycserére, amelynek révén a magánbefektetőkkel szembeni 206 milliárd eurós adósságot mintegy 107 milliárd euróval csökkentik.

Az adósságleírás része a héten elfogadott 130 milliárd eurós újabb görög mentőcsomagnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK