BUX
38240

Újabb megszorítások jöhetnek Csehországban

Jelentős államháztartási megszorításokat tervez jövőre Csehországban a pénzügyminiszter.

MTI-Eco, 2010. augusztus 3. kedd, 11:35

A Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap keddi kiadása szerint Miroslav Kalousek pénzügyminiszter a jövő évi költségvetési tervekben a kiadásokat további 58,5 milliárd koronával szeretné megkurtítani, ami négymilliárd koronával nagyobb összeg, mint amiben a kormánykoalíció korábban megállapodott. Az állam bevételeit pedig további 20 milliárd koronával megnövelné.

Mindennek az eredménye a jövő évi költségvetés 135 milliárd koronás hiánya lenne, ami a bruttó hazai termék (GDP) 4,6 százalékának felel meg.

A takarékossági intézkedések minden minisztériumot érintenek, de a legnagyobb mértékben a legkisebb koalíciós párt, a Közügyek miniszterei által vezetett tárcáknak kellene meghúzniuk a nadrágszíjat. A jövő évi költségvetés tervezetét szerdán tűzi napirendjére a cseh kormány.

Ha majd fejezetekre bontom a terveket és a takarékossági intézkedéseket, az egyes miniszterek is elhiszik, hogy az idei év ilyen tekintetben valójában csak bemelegítés volt - mondta Kalousek a tekintélyes újságnak. Radek John, a Közügyek elnöke ugyanis a múlt héten tiltakozott Kalousek tervei ellen, amelyek a gyakorlatban a rendszerváltás utáni legsúlyosabb megszorításokat jelentik.

A pénzügyminiszter szerint azonban a takarékosság elkerülhetetlen. Ha a kiadásokat és a bevételeket nem módosítanák, akkor a jövő évi költségvetés hiánya 213 milliárd koronára emelkedne. Ez csak tízmilliárd koronával alacsonyabb hiány, mint az eddig legrosszabb 2009-es évben.

Ilyen katasztrofális forgatókönyvet az a kormány, amely a felelős költségvetés kormányának minősítette magát, egyszerűen nem fogadhat el - indokolja a költségvetési megszorításokat Kalousek.

A minisztereknek többnyire nem tetszenek a megszorítások, de a tervezetet nem kívánták kommentálni. "Ez egy javaslat, amelyről vitázni fogunk. Először a koalíciós partnerekkel, és nem a médián keresztül" - fejtette ki Radek John.