Az Európai Központi Bank (ECB) márciusban indítja be havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programját, ezért most nagyon bizakodók a kötvénypiacon a befektetők, vásárolják az értékpapírokat, így esnek a hozamok.

Délelőtt a portugál 10 éves lejáratú államkötvények hozama 4 bázispontos csökkenéssel visszaesett 1,799 százalékra, és az ír 10 éves kötvények hozama is stabilan tartotta eddigi legalacsonyabb, 0,856 százalékos értékét.

Néhányan arra számítottak, hogy az ECB már ma elkezd kötvényeket venni. Valószínűbb, hogy az ECB csütörtöki kamatdöntő ülésén végzi el a megmaradt technikai részletek finomhangolását, és majd következő hétfőn kezdődnek meg a vásárlások - mondta Rainer Guntermann a Commerzbanktól a Reuters hírügynökségnek.

Guntermann szerint mostanra már nagyon sokat várnak az ECB lépésétől a kötvénypiacon. Ez kedvező körülményeket teremt az állampapírok értékesítéséhez, különösen az eurózóna külső peremén levő országokban, ahol a kötvényhozamok kissé magasabbak, mint a német állampapíroké.

A spanyol és olasz 10 éves államkötvények hozama 100 bázispontos sávon belül van a referenciának tekintett 10 éves német papírok hozamához képest. Ez éppen elegendő ahhoz, hogy a befektetők a nagyobb nyereség reményében az olasz és a spanyol papírokat válasszák a német papírok helyett, anélkül, hogy túlzottan aggódniuk kellene befektetéseik biztonságáért.