Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Gazdasági Együttműködés és Fejlesztési Szervezet (OECD) legújabb felmérése szerint 30 tagországban 2007 év vége óta 15 millió munkahely szűnt meg, s további 10 millió ember válhat munkanélkülivé 2010 év végéig. Ekkorra a tagországokban átlag 10 százalékosra nőhet a munkanélküliség - írta a Reuters.

Az OECD szerint hiába a fellendülést sugalló jelek a gazdaságban, a munkaerő-piaci helyzet tovább romolhat jövőre is; a szervezet figyelmeztet arra is, hogy az állástalanok számában mostanában tapasztalt nagyarányú megugrás a jelenlegi állami struktúrákat is veszélyezteti.

Az OECD már júniusban a második világháború óta nem látott, 8,3 százalékos szintű munkanélküliségről számolt be. Most publikált éves jelentésében júliusra már 8,5 százalékot valószínűsít. 2007 év végén még átlag 5,6 százalékos állástalanságot regisztráltak a tagországokban.

A tagországok között Spanyolországot, Írországot és az Egyesült Államokat sújtotta leginkább a munkaerő-leépítés; ezekben az országokban 9,7 százalékponttal, 7,8 százalékponttal, illetve 4,5 százalékponttal nőtt az állástalanok aránya 2007 év vége és 2009 közepe között.

Az OECD felhívja a figyelmet arra is, hogy a munkaerő-piaci helyzet még a jelenleginél is elkeserítőbb volna, ha a kormányzatok nem lépnek fel a válság ellen. A szervezet számításai szerint a recesszió hatásait mérsékelni próbáló kormányzati projektek hatására jövőre 0,8-1,4 százalékponttal nagyobb mértékben nőhet a foglalkoztatottság, mint nélkülük.

A központi erőfeszítések ellenére a mostani recesszió sokkal nagyobb pusztítást végzett a munkaerőpiacon, mint a 70-es évek óta bármikor. A válság előtt az OECD-országok minden 10 lakosából 1 volt szegény, mostanra minden 3 állással rendelkezőre 1 munkanélküli jut.