Új hitelező bankot keres a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az elektronikus jegyrendszer kiépítéséhez - írja a Népszabadság. Szóba jöhet az OTP vagy más hazai pénzintézetek. A hitelezésre 2013-ban kötöttek szerződést az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), ám az nem járul hozzá a projekt módosításához.

Erre azért lenne szükség, mert az augusztus elején megjelent hír szerint a BKK rájött, hogy a rendszer a tervezett formájában működésképtelen lenne. (Bár ezt Vitézy Dávid, a BKK korábbi vezetője tagadja.) Az EBRD a napilap értesülése szerint már inkasszót jelentett be a BKK számlájára, így csak a cég csak olyan kifizetéseket teljesíthet, amelyek nem veszélyeztetik a bank kölcsönének törlesztését.

A BKK korábbi értesülések szerint eddig 6,6 millió eurót hívott le az EBRD 54,5 milliós (16,3 milliárd forint, egy nagyobb focistadion ára) kölcsönéből. A közlekedésszervező cég tagadja, hogy a bank szankciókat alkalmazna vele szemben.

Ugyanakkor a felek szerződésének része, hogy az EBRD bizonyos feltételek teljesülése esetén leemelheti a törlesztőrészleteket a BKK számlájáról. A budapesti cég nem tagadta a Népszabadság kérdésére, hogy le akarják cserélni a hitelezőt.

Az e-jegyrendszer költségét eredetileg 20,4 milliárd forintra becsülték, ami 28,2 milliárdra ment fel. A kormány uniós forrásokat ígért a projekthez, amiből semmi sem lett. A fővárosi vezetés a Főgáz-részvénycsomag eladásából származó 42 milliárd forintból akarja betömi a finanszírozáson tátongó lyukat, ám ennek a bevételnek máshol is van helye.