A pert csütörtökön a Manhattan-i szövetségi bíróságon indította el a Fannie Mae. A cég a vád szerint 800 millió dolláros veszteséget szenvedett el a bankok dollár-Libor manipulációja miatt a jelzáloghitelekre kötött kamatláb-swapokon.

A beperelt bankok között szerepel a Rabobank Group, a Royal Bank of Scotland (RBS), az UBS és a Barclays is, amelyek már a szabályozó hatóságok felé elismerték a vádakban elhangzottakat és megállapodtak. Emellett a listán szerepel még a MarketWatch szerint a bank of America Corp., a Citigroup és a J.P. Morgan Chase is, de a Credit Suisse Group és a Detsche Bank ellen is indított eljárást.

A Szövetségi Lakhatásfinanszírozási Ügynökség (FHFA) - amely felügyeli a Fannie Mae és a Freddie Mac jelzáloghitelezéssel foglalkozó cégeket - 2011-ben 18 bankot perelt be azzal a váddal, hogy a két céget félrevezették az általuk eladott jelzáloghitelek minőségének megjelelölésével, amely utána pénzügyi válságba torkollott. Az FHFA a J.P. Morgan Chase-szel a múlt héten egyezett meg 4 milliárd dolláros kártérítésben.