Újabb népszavazási bomba robbanhat

A spanyol kormány az alkotmányos "atombomba" bevetését fontolgatja a szeptemberre tervezett katalán függetlenségi népszavazás megakadályozására. Az alaptörvény kritikus cikkelye lehetővé teszi a folyamat rendőri leállítását és a helyi vezetők leváltását.
Komócsin Sándor, 2017. február 27. hétfő, 16:25
Fotó: MTI/AP

A spanyol közéleti viták mostanában egy "mágikus" szám, a 155-ös körül folynak. Az alkotmány 155. paragrafusa teszi ugyanis lehetővé a madridi kormánynak, hogy közvetlenül beavatkozzon az ország bármelyik autonóm régiójának irányításába, ha úgy gondolja, hogy a helyi vezetők letértek az alkotmány biztosította útról - kezdi összefoglalóját a Financial Times.

Más szóval az 155-ös passzusra hivatkozva le lehet váltani a regionális kormányzatokat vagy a rendőrséggel lehet leállíttatni egy szavazást, miközben a spanyol politikai rendszer a helyi önállóságon alapul.

A kritikus jogi lehetőség évtizedeken át senkit sem érdekelt, ám mostanra pattanásig feszültek az ellentétek Katalónia vezetése és a kormány között, mivel az előző ragaszkodik az alkotmánnyal ellentétes tartományi függetlenségi népszavazás megtartásához.

Örülnek a héják

A 155. paragrafus élesítésének lehetősége az unionista és a szeparatista oldalon is találkozik a héják támogatásával. A spanyol politikai elitben, különösen annak jobboldalán sokan gondolják úgy, hogy Madrid túl sokáig tűrte a katalánok függetlenségi törekvéseit, amire e jogi passzus alkalmazása adhat megfelelő választ.

Katalóniában sokan úgy látják, hogy a durva beavatkozás az elszakadáspártiak kezére játszana, mivel feldühítené a helyieket és nemzetközi visszhangot keltene, kiváltva az elnyomottakkal szimpatizáló közvélemény támogatását.

Kemény lenne

Nem kétséges, hogy a 155. paragrafus élesítése alkotmányos válságba taszítaná Spanyolországot. Ez egy jogi atombomba, amelynek bevetése mindent felrobbantana - véli Oriol Bartomeus, Barcelona egyetemének politológia professzora. A madridi elitnek szerinte meg kell értenie, hogy bár a függetlenség ügye nem számíthat egyértelmű többségi támogatásra Katalóniában, az önigazgatás mellett a katalánok nagy többsége határozottan kiáll.

A 155-ös cikkely élesítése ismeretlen vizekre vezetné az országot - véli Mariano Bacigalupo alkotmányjogász professzor. Nem hogy Spanyolországban, de még Európában sincs példa egy hasonló jogi passzus érvényesítésére. Szerinte a 155-ös paragrafust olyan végső megoldásként illesztették az alaptörvénybe, amelyet sose akartak alkalmazni. Az elrettentés eszközének szánták.

Óvatosan

Mariano Rajoy miniszterelnök híres óvatosságáról. Biztos, hogy az utolsó pillanatig hezitálna a drámai lépés megtétele előtt. Az akkori kormány fejeként 2014-ben eltűrte, hogy a katalánok véleménynyilvánító függetlenség népszavazást tartsanak, pedig az alkotmánybíróság jelezte, hogy ez sérti az alaptörvényt. Az ügyészség azóta több katalán vezetőt megvádolt az ügyben.

A mostani szavazás más lenne, ugyanis a katalánok ragaszkodnak ahhoz, hogy eredménye kötelező érvényű legyen. Így Madrid nehezebben hunyhat szemet a voksolás felett. Ráadásul a helyi vezetők közölték, hogy figyelmen kívül fogják hagyni az alkotmánybíróság bármilyen döntését, amely a referendum feladását írná elő.

Mi lehet a vége?

Eközben a függetlenségi mozgalom mintha kezdené elveszteni a lendületét. A kiválás híveit évek óta lázban tartja a politika, ezért kezdenek elfáradni. Ezért vezetőiknek kapóra jönne Madrid durva beavatkozása, amely felrázná híveiket.

Egyes jogi szakértők szerint alternatívát jelenthet a 155-ös passzus alkalmazásával szemben az alkotmánybíróság két éve kiterjesztett jogköreinek alkalmazása. A legfelsőbb jogi testület egyebek mellett közvetlenül utasíthatja a rendőrséget és a köztisztviselőket az alkotmány betartására.

Mások úgy vélik, hogy a nép nem venné be ezt a trükköt: központi beavatkozást látna az önigazgatásba akár a kormány, akár más szervezet lépne fel a helyi akarattal szemben. Rajoy tehát kétségbeejtően nehéz helyzetben van és a barcelonai vezetők nem könnyítik meg a dolgát, mert gőzerővel folytatják a szeptemberre tervezett függetlenségi népszavazás előkészítését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ablakzsiraf, 2017.02.27 22:25

@pastorius: kevered a sovinizmust a nacionalizmussal. ne tedd.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.02.27 22:21

@ablakzsiraf: nagyon vékony a határ, amikor a nacionalizmus egészséges, vagy nagyon nagy bajok szülője...most éppen az utóbbi felé kocogunk..én mindenesetre nem is szeretem ezt a szót (a történelem sok sötét oldalát írták emiatt)..jobb szeretem..ha már..a hazafiast..de alapból nincs szükségem fennhéjázó szavakra..így születtem :)
én egyszerűen, természetes módon szeretem hazámat...nem kizárva más nemzeteket...és nem gondolom, hogy mi találtuk volna fel a spanyolviaszt (a többi meg nézte)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2017.02.27 22:03

@atombandi:
Már csak tömören mert lassan húzok aludni.

Ha a spanyolok nem engedik el, őket akkor alapvetően ők a kapzsik szerintem. Ha egy feleség válni akar a házasságból el kell engedni, mert csak rosszabb lesz, egyre több lesz a sérelem, veszekedés.

Az integráció és dezintegráció meglátásom szerint ciklikus, egy ciklus pedig elég hosszú ideig (emberöltőkön át) elhúzódhat. Az utolsó kb 100 év az integrációról szólt, de az utóbbi 25 évben ugye már voltak szétesések, leválások is, és mostanában egyre több helyről hallani ilyen jellegű törekvéseket. Ez így volt a múltban is: Nagy birodalmak és bukásuk címszó alatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.02.27 21:50

@ablakzsiraf:
igazabol autonomianal tobbet nem fognak kapni, az meg mar megvan tudtommal. a 21. szazad (amerika peldajan felbuzdulva) eddig az integralodasrol szolt, az pedig a kevesebb onrendelkezes fele mutat. a katalonok forditva ulnek a lovon. angolok detto. en tovabbra is az onzoseg es kapzsisag szamlajara irom ezeket, bar lehet feluletes vagyok es ezekben a csodas dolgokban a penzt latom a legfobb mozgato rugonak. persze leontve egy is mazzal, hogy nemzetileg fogyaszthato legyen...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2017.02.27 21:36

@atombandi:
Nem önként lett Spanyolország része, azt azért illene hozzátenni. Egy időben rendesen tiltották a katalán nyelv használatát is. Nacionalizmus vagy önrendelkezés nem mindegy? Amúgy a nacionalizmus szót sokan rosszul használják, mintha pejoratív lenne, pedig nem az.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html