Újabb nevekkel bővült az uniós feketelista

Újabb természetes személyek ellen rendelt el szankciókat hétfőn az Európai Unió, amiért segítettek megszervezni az orosz elnökválasztás megtartását a nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó, azonban Oroszország által annektált Krím félszigeten - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2018. május 14. hétfő, 14:39
Fotó: Reuters

Az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács tájékoztatása szerint öt személyt vettek fel a szankciós listára, a krími választási bizottság elnökhelyettesét és titkárát, illetve a szevasztopoli választási bizottság elnökét, elnökhelyettesét és titkárát, amiért "aktívan támogattak és megvalósítottak olyan törekvéseket, amelyek Ukrajna területi integritásának, szuverenitásának és függetlenségének aláásására irányulnak".

Az Ukrajna területi épségének megsértése miatt foganatosított uniós korlátozások így már 155 természetes és 38 jogi személyt érintenek. A szóban forgó büntetőintézkedések beutazási korlátozást és vagyonbefagyasztást foglalnak magukban.

Az Európai Unió 2014-ben rendelte el ezeket a szankciókat orosz, valamint oroszbarát ukrán személyek ellen Ukrajna szuverenitásának, függetlenségének és területi épségének aláásása miatt. Nem ebbe a szankciócsoportba tartoznak az Oroszországgal szemben érvényesített, bizonyos szektorokat - például az olajipart - célzó gazdasági korlátozások, amelyek hatályát decemberben hosszabbították meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK