Az amerikai új lakások iránti kereslet közel 13 százalékkal történelmi mélypontra esett vissza júliusban - közölte a washingtoni kereskedelmi minisztérium szerdán. Az új ingatlanok forgalma évesítve 276 ezer volt a júniusi 315 ezer után, szemben az elemzők 339 ezres várakozásával.

Az adattal kapcsolatos pánikot enyhítheti ugyan, hogy a minisztérium figyelmeztetése szerint a havonta közölt piaci felmérések akár több mint 10 százalékos statisztikai hibalehetőséget is hordozhatnak, ám a piacok így sem reagáltak kedvezően az éves szinten 32,4 százalékos forgalom-csökkenést tükröző közlésre. A DJIA 0,5, az S&P 500 0,7, a Nasdaq 0,5 százalékos veszteséget jelzett nem sokkal négy óra után.

Az eladásra kínált új lakások száma második hónapja 210 ezres szinten stagnál, azaz a jelenlegi piaci kereslet mellett akár 9 hónapig elegendő tartalékot biztosít. A MarketWatchnak nyilatkozó szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a kereslet mellett a kínálat is roppant alacsony, legutoljára 1968 őszén állt a jelenlegi szinten a készlet, miközben az értékesítési idő is a normál piaci körülmények kétszeresére, közel egy évre emelkedett.

A kereslet csökkenése mellett a lakásárak mérséklődése is folytatódott; tavaly júliushoz képest 13,2 százalékkal csökkent az új lakások átlagára.

Az Obama-kormány még tavaly indította el a  lakáspiaci kereslet élénkítésére irányuló programját, amely többszöri meghosszabbítás után idén áprilisban járt le. Ezt követően rohamosan csökkent az aktivitás a piacon, amely mára történelmi mélypontra esett vissza. A legnagyobb visszaesést a nyugati államokban regisztrálták, itt több mint negyedével esett vissza a forgalom.