Újabb orosz-EU-USA összecsapás

Részben amerikai nyomásra drákói intézkedéseket hozott Lettország a pénzmosás ellen: elsősorban az ország bankjaiban lévő orosz pénzek eredetét akarják tisztázni. A kemény fellépés miatt drasztikusan csökkentek a külföldiek betétei.
Barabás Júlia, 2016. december 19. hétfő, 18:23
Fotó: Reuters

A lett kormány elhatározta, hogy rászorítja a bankokat a külföldi természetes személyek és cégek számláinak felülvizsgálatára - jelentette a PAP lengyel hírügynökség. A nyomásgyakorlás eredményeként - a Lett Kereskedelmi Bankok Szövetségének adatai szerint - az év eleje óta 20 százalékkal csökkentek a külföldiek betétei az ország pénzintézeteiben. A legtöbb érintett orosz személy vagy cég.

Magyarázzák meg!

A szigor hátterében az USA is felsejlik, ugyanis amerikai szakértők szerint egyetlen olyan lett bank sem tekinthető biztonságosnak, amely átláthatatlan hátterű külföldieket is kiszolgál. Ennek szellemében egyrészt azokat a számlákat zárolták, amelyek tulajdonosai nem tudtak elfogadható magyarázatot adni pénzük eredetéről vagy olyan választ adtak az ezzel kapcsolatos kérdésre, amely nem volt hihető.

A másrészt azokat a céges ügyfeleket törölték, amelyeket adóparadicsomban jegyezték be. A svéd Svedbank lett leánya - ez a törpeország legnagyobb pénzintézete - például megvált azoktól a cégektől is, akik "alacsony adójú" országokból jöttek, mert az ilyen vállalatokat eleve magasabb kockázatú ügyfeleknek tekinti. Ezek a bank ügyfeleinek kevesebb mint egy százalékát tették ki, ezért eltűnésük nem lesz számottevő hatással a bank pénzügyeire.

Nem sok haszna lesz

Miután az USA és az OECD szakértői (ez utóbbi szervezetbe júniusban lépett be Lettország) kifogásolták a lett bankok átláthatatlanságát, a rigai kormány lecserélte a bankfelügyelet főnökét, pár bankot megbüntetett, egytől a működési engedélyét is visszavonta. Egy 12 bankra kiterjedő audit azt találta, hogy egyetlen egy bank eszközeinek átláthatósága sem volt 100 százalékos.

Lettország az unióban az első helyet foglalta el a nem helyiek betéteinek százalékos arányát tekintve, megelőzi még Ciprust is. Ezért külföldi pénzek kezelése lett lett gazdaság egyik fontos bevételi forrása. Nem csoda, hogy egyes helyi szakértők úgy vélik, az amerikaik nyomásgyakorlás egyedül Lettországnak okoz anyagi kárt, hiszen az oroszok át fogják vinni a pénzüket más uniós tagországokba.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laatoo, 2016.12.19 20:36

Mi ez valami vicc?
"nem tudtak elfogadható magyarázatot adni pénzük eredetéről vagy olyan választ adtak az ezzel kapcsolatos kérdésre, amely nem volt hihető."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2016.12.19 19:21

"Nem csoda, hogy egyes helyi szakértők úgy vélik, az amerikaik nyomásgyakorlás egyedül Lettországnak okoz anyagi kárt, hiszen az oroszok át fogják vinni a pénzüket más uniós tagországokba."

Igen. De cserébe még a korábbi orosz mezőgazdasági exporttermékeiket is feletethetik a disznaikkal. Welcome to the EU, Lettország!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html