Az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) a honlapján nyilvánosságra hozott közleményében azt állította, hogy a moldovai üzemekben az egészségügyi szabályokat rendszeresen megsértik, ezért október 27-től ideiglenesen megtiltja a hús és húsáruk behozatalát Moldovából. Moszkvát gyakran vádolják azzal, hogy egészségügyi okokra hivatkozva fegyverként veti be a kereskedelmet, hogy így gyakoroljon diplomáciai nyomást a szomszédos országokra.

Oroszországnak nem tetszik, hogy az Európai Unió szabadkereskedelmi és társulási megállapodást írt alá Moldovával és Ukrajnával. Arra figyelmeztetett, hogy "védelmi intézkedéseket" foganatosít, ha ezek a megállapodások károkat okoznak az orosz gazdaságnak. Az orosz hatóságok már júliusban megtiltották a Moldovából származó gyümölcsök behozatalát, mondván, "veszélyes kártékony rovart" talált a szállítmányokban.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő július 31-én írta alá a moldovai termékekre vonatkozó vámrendeletet, amely a hústól kezdve a gyümölcsökön át a szeszes italokig számos árucikket az orosz-fehérorosz-kazah vámunió egységes rendszere által meghatározott mértékű vámtarifával sújt.

Moldova exportjának több mint negyede irányul Oroszországba.

Ukrajna nem exportálhat Oroszországba burgonyát, szóját, gyümölcslevet, tejet, sajtot és más agrártermékeket, orosz állítások szerint azért, mert antibiotikum maradványokat találtak ezekben, illetve címkézési szabálytalanságok miatt.

Válaszul az ukrán válság miatt kivetett nyugati büntetőintézkedésekre Oroszország augusztusban megtiltotta az élelmiszerek többségének importját az Európai Unió országaiból.