A kormány döntése, vagyis Írország tavalyi példájának követése megfelel a várakozásoknak. Paulo Portas miniszterelnök-helyettes már pénteken bejelentette, hogy Portugália elhagyhatja az EU-IMF-ECB mentőcsomag védelmét, miután az euróövezeti adósságszolgálati válság miatt összeállított 78 milliárd eurós hitelprogramot sikeresen befejezte. A program a költségvetési és a pénzügyi stabilitás elérésének, a versenyképesség javulásának pályájára állította a portugál gazdaságot, és így megkezdődhet a költségvetés teljesen tőkepiaci finanszírozása.

Passos Coelho hangoztatta, hogy a kormány alaposan megvizsgálta a "tiszta kiszállás" mellett és ellen szóló valamennyi érvet. A miniszterelnök úgy vélte, "jó választás született a megfelelő időben". Kijelentette, hogy Portugália visszaszerezte hitelességét, és most már olyan gazdaságpolitikát kíván folytatni, amelyben nem kötik a kezét újabb feltételek.

A nemzetközi partnerek a héten fejezték be a Portugáliát érintő hároméves mentőcsomag teljesítésének utolsó ellenőrzését. Jóváhagyásuk megnyitotta az utat a 2,6 milliárd eurós utolsó részlet átutalása előtt, és Lisszabon május 17-én hivatalosan is kiléphet a mentőprogramból. A vasárnap bejelentett döntést az EU és az IMF is üdvözölte.