Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel kormány új könnyítésekkel kedveskedik a vállalatoknak - adta hírül a gazeta.pl. A háztartásoknak juttatott 500 plusz családtámogatási akcióhoz hasonló támogatások 1,3 millió kis- és közepes vállalkozást érintenek.

Az ötlet részletei az új adótörvényekből derülnek majd ki, egyelőre annyit tudni, hogy a gépekre és berendezésekre költött pénzük egy részét spórolhatják meg, feltéve, hogy a kiadás 10-100 ezer zloty (720 ezer-7,2 millió forint) közé esik.

A fejlesztési tárcánál úgy számolják, amennyiben egy cég 100 ezer zloty értékű berendezést vásárol és él az új kedvezménnyel, akár 17,7 ezer zlotyt is megspórolhat, ami a kis- és közepes vállalkozásoknak jelentős összeg. Ez az új szabály olyan beruházásokra akarja ösztönözni a vállalkozásokat, amelyeket korábban magas költségük miatt elvetettek. Elszámolható lesz például a komputerek vásárlása, míg az autóké vagy az ingatlanoké nem.

A minisztérium becslése szerint 150 ezer termék vásárlását segítheti majd az adókedvezmény, ami 100 millió zlotys bevételkiesést okoz a költségvetésnek. Az új jogszabály még ebben az adóévben életbe léphet.