Újabb pofon az elbocsátottaknak

A Népszabadság értesülései szerint apadóban van a munkaerőpiacot stabilizálni hivatott OFA-keret.
NAPI Online, 2009. február 25. szerda, 08:45
Fotó:

Gyakorlatilag elfogyott az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) 5,95 milliárd forintos kerete, melyből munkahelyek megtartására, részmunkaidős foglalkoztatásra, illetve az elbocsátottak oktatására lehet pályázni - írja a Népszabadság.
Eddig 255 pályázat érkezett be 6,03 milliárd forintos igénnyel, de miután a pályázatok között vannak olyanok, melyeket formai vagy tartalmi okok miatt elutasítanak, a keret 115 százalékára fogadnak jelentkezéseket - mondta el a lapnak Székely Gabriella, az OFA ügyvezetője. Elviekben november végéig nyitott a lehetőség, de csupán napok kérdése, és a keret teljesen elfogy.

Székely szerint még mintegy 300 millió forintra pályázhatnak a válság miatt bajba jutott vállalkozások. A jelentkezésekből egyértelműen látszik: a krízist az autó- és az építőipar sínyli meg leginkább. A támogatást 3-12 hónapra lehet igényelni, a pályázók azonban nem túl optimisták, nagy részük (a 255-ből 118-an) egy évre kéri dolgozóik bérterheinek átvállalását. A 6 milliárd forint nagyjából arra elegendő, hogy 7 ezer ember ne veszítse el az állását. Eddig 12 pályázót értesítettek arról, hogy nyert, az első volt a Herendi porcelánmanufaktúra.

Aki lemarad az OFA forrásáról, a munkaügyi tárca 10 milliárd forintos programjára pályázhat. Szakértők szerint tavasz végéig, nyár elejéig tarthat ki ez a pénz, s mire a hazai 16 milliárdos támogatási keret elfogy, megnyílik a 30 milliárd forintos uniós forrás. Utóbbiból azokat a munkaadókat támogatnák, akik rövidített munkahétben foglalkoztatják alkalmazottaikat, a kieső időben pedig továbbképzik őket. Mindettől szakemberek azt remélik: elegendő lesz ahhoz, hogy átvészeljük az idei évet.

A javaslatot a következő ülésén tárgyalja az Országos Érdekegyeztető Tanács, majd ezt követően kerül a kormány elé. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szerint március végéig jelenhet meg a felhívás. Arról, hogy mennyi is legyen az annyi, többféle verzió kering. A munkaügyi tárca két, egyenként tízmilliárd forintos csomagban gondolkozik, amelyből az egyik a 250 fő felett foglalkoztatóknak szólna, közülük is azoknak, akik legalább száz alkalmazottra igényelnek támogatást. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 20, illetve 10, összesen 30 milliárd forintos keretet javasol.

HOZZÁSZÓLÁSOK