Újabb pofon Észak-Koreának

Kína szeptemberben jelentősen csökkentette szénimportját Észak-Koreából, amikor viszont látványosan növelte a szénbehozatalát Oroszországból és Ausztráliából.
Szabó Zsuzsanna, 2017. október 25. szerda, 08:58
Fotó: AFP

A kínai vámhatóság azt közölte, hogy a múlt hónapban 512 ezer tonna szenet importált az ország Észak-Koreából, ami 71,6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Szeptemberben csupán néhány napon át exportálhatott szenet Észak-Korea Kínába, miután szeptember 5-én életbe léptek a Phenjannal szembeni újabb ENSZ-szankciók, amelyek egyebek között az ország szénkivitelét is lehetetlenné tették. A szén Észak-Korea egyetlen nagy mennyiségben eladható exportcikke, amelynek 40 százalékban Kína volt a felvevőpiaca.

A kínai vámhatóság adatai szerint szeptemberben, röviddel a téli fűtési szezon kezdete előtt, az ázsiai ország 2,35 millió tonna szenet vásárolt Oroszországtól, ami 83 százalékos növekedés tavaly szeptemberrel összevetve.

A múlt hónapban Ausztráliából behozott szénmennyiség 7,83 millió tonna volt, 33,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

(Fotó: AFP PHOTO/Ed JONES)

HOZZÁSZÓLÁSOK