Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Súlyos pénzügyi problémái ellenére Szlovénia bizonyult a legjobb életkörülményeket biztosító országnak a kelet-közép-európai régióban a londoni Legatum Institute friss éves Prosperity Reportja szerint. Az öt éve készülő összehasonlítás célja, hogy szakítson a jólétet egyszerűen a gazdasági mutatókkal - például az egy főre eső GDP-vel - mérő megközelítéssel, összetettebb módon vizsgálja, mely országokban a legjobb, illetve a legrosszabb élni a világon.

Ennek megfelelően a 142 országot felsoroló rangsort az anyagi jelzőszámok figyelembevételén túl olyan ismérvek alapján állítják össze, mint a mindennapi élet biztonsága, a személyes szabadság biztosítása, az egészségügyi ellátás és az oktatás színvonala, az emberek szociális helyzete stb. Az intézet munkatársai összességében azt igyekeznek megmutatni, hogy az egyes államok milyen esélyt kínálnak átlagpolgáraiknak életük jobbra fordítására, gyermekeik jövőjének megalapozására.

Nem az USA az első

Hiába a világ leggazdagabb országa, nem került a Legatum listájának élére az Egyesült Államok. Csupán a 11. helyet szerezte meg, és a gazdasági teljesítményt mérő mutató alapján összeállított listán az első 20-ba sem fért be. Norvégia viszont öt éve tartja első helyét - ránézve a táblázatra senki sem lepődik meg, mely országok kerültek be a top 10-be.

 

Jóléti top10
1. Norvégia
2. Svájc
3. Kanada
4. Svédország
5. Új-Zéland
6. Dánia
7. Ausztrália
8. Finnország
9. Hollandia
10. Luxemburg
Forrás: The Prosperity Index 2013

További meglepetése a rangsornak, hogy a közép-ázsiai országok közül Kazahsztán szerepelt a legjobban - nem sokkal lemaradva a 41. Magyarországtól a 47. helyre jött fel. Belarusz 58. lett, amivel a 61. Oroszország elé került. Ezt annak köszönheti, hogy több lábon álló, a feldolgozóipara alapozó gazdasága jobb munkafeltételeket kínál a munkavállalóknak, mint a nehézipar-centrikus orosz gazdaság oligarchák kezében lévő vállalatai.

Talán a legnagyobb meglepetés azonban az, hogy a befektetők régiós kedvencének számító Törökország a 87. helyre csúszott le. Még a 63. Üzbegisztán is megelőzte, mivel hiába ért el átlagánál sokkal jobb helyezést a vállalkozási lehetőségek és a kormányzás színvonala alapján összeállított listán, a személyes szabadságot vizsgálva csak a 130. helyre, a szociális biztonság szempontjából pedig a 128.-ra sorolták be a Legatum elemzői.

Feltörekvő feltörekvők

Az Európai Unió 2004 után felvett új tagországai folyamatosan javítják pozíciójukat, nem maradnak le nagyon Európa leggazdagabb - de nem a legjobb életet kínáló - államától, Németországtól, amely a 14. helyen végzett. Erénye a kelet-közép-európai feltörekvő országoknak, hogy javítják a vállalkozási környeztet - a Legatum szakértői úgy vélik, hogy ennek köszönhetően rövidesen alaposan átalakíthatják az európai országok elrendeződését listában.

 

Kelet-közép-európai lista
HelyezésOrszág
24.Szlovénia
29.Csehország
34.Lengyelország
38.Szlovákia
41.Magyarország
49.Bulgária
53.Horvátország
55.Románia
76.Szerbia
Forrás: The Prosperity Index 2013

Szlovénia közel 27,5 ezer dolláros egy főre eső GDP-jének és az oktatási listán elért 9. helyének köszönheti régiós elsőségét. A bankjait terhelő óriási behajthatatlan hitelállomány - amelynek kezeléséhez akár európai uniós segítségre is szüksége lehet - lerontja gazdasági környezetét. Ebben az összevetésben csak 53. Csehország a politikai káosz és az elmúlt évek recessziója ellenére megelőzte a befektetők kedvelt célpontjának számító Lengyelországot. Utóbbi a személy szabadság részmutatója alapján csak az 50. lett.

Korrupció, munkanélküliség

Magyarország ugyan a 2009-es listához képest három hellyel visszacsúszott, ám ez abból fakad, hogy a rangsorba bekerült 32 új ország közül három előtte landolt. A legjobb, amit elmondhatunk eszerint az, hogy ezen a Prosperity Report listáján stagnál a helyezésünk. Az elmúlt évhez képest tíz helyet javult az oktatás alapján elért magyar besorolás, mivel jobb lett a lányok-fiúk arány és nőtt az alapfokú és a középfokú oktatásba bekerülők száma. Megjegyzendő, hogy ez az idei tanévben indult oktatási reform előtti állapotot tükrözi, mivel a Legatum szakértői 2010-2012-es statisztikai adatokat építették számításaikat.

 

Magyar mutatók
IndexHelyezés*
Átlag41.
Alindexek
Gazdaság teljesítménye83.
Vállalkozási környezet és lehetőségek52.
Kormányzás színvonala38.
Oktatás színvonala22.
Egészségügyi helyzet38.
Közbiztonság helyzete32.
Személyes szabadság biztosítása68.
Szociális helyzet71.
*az egyes mutatók szerinti helyezés az országok rangsorában
Forrás: The Prosperity Index 2013

Óriásit zuhant a magyar gazdaság amúgy is átlag alatti teljesítménye. Ebben az összevetésben 17 hellyel került lejjebb az ország, részben a magas munkanélküliség, részben a jelentős behajthatatlan hitelállomány, részben a high-tech tartalmú export visszaesése, részben a pénzügyi szervezetekbe vetett bizalom csökkenése és az GDP halvány növekedése miatt. Ezt az alindexet 2011-2012-es adatok alapján számolták ki.

Jó hír, hogy a magyarok úgy látják, tudnak kire támaszkodni, ha bajba kerülnek. A felmérésben a válaszadóknak több mint 90 százaléka vélekedett így. A megkérdezettek több mint kétharmada barátságosnak tartja Magyarországot: úgy látják, hogy jó lehetőségeket kínál a bevándorlóknak. Ugyanakkor mindössze hét százalék azok aránya, akik szerint könnyű munkát találni és válaszadók több mint négyötöde úgy látja, hogy kiterjedt korrupció fertőzi az vállalatok és a kormányzat munkáját.

A Legatum elemzői vásárlóerő-paritáson (ppp) kalkulált bő 22,1 ezer dolláros egy főre eső GDP-vel számoltak Magyarország esetén. Az életkörülményekkel való elégedettséget egyetlen számba sűrítő mutató 1-től 10-es skálán átlag 4,7 lett.