Újabb pofont kapott a döner

Nem kapott kellő ellenszavazatot a kebabhoz adott foszfáttartalmú adalékanyagok engedélyezését ellenző határozati javaslat, így ezzel megnyílt az út, hogy az Európai Bizottság engedélyt adjon a különböző foszfátok használatára.
Szász Péter, 2017. december 13. szerda, 15:31
Fotó: MTI/EPA

A kebabhoz adott foszfáttartalmú adalékanyagok engedélyezését ellenző határozati javaslat nem kapta meg a szükséges 376 szavazatot - adta hírül az Európai Parlament.

Ennek értelmében az Európai Bizottság engedélyt adhat arra, hogy különböző foszfátokat (úgynevezett di-, tri-, és polifoszfátokat, amelyek jelzése E 338-452-ig terjed) lehessen használni a csirke, marha, bárány és borjúhúsban.

Az Európai Parlament háttéranyagából kiderül, hogy a javaslat nem a döner betiltásáról szól, csak azt szeretnék, hogy bizonyos adalékanyagok használatát megtilthassák, ha szükségesnek ítélik. Az EP szerint erre azért van szükség, hogy a különféle típusú húsokat egységesen lehessen sütni és fagyasztani.

Az ezt ellenző, a Környezetvédelmi Bizottság által benyújtott javaslatot 373/272 arányban leszavazta a plenáris.

A témában egyébként az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal készít egy jelentést, amelyben leírják, hogy a foszfátok milyen egészségügyi kockázatot jelentenek. A bizottság az egészségügyi aggodalmak miatt mindenképp megvárta volna az engedélyezést az eredmények nyilvánosságra hozataláig.

HOZZÁSZÓLÁSOK