Újabb pofont kapott az EU - nem nyitnának kaput

Dánia kieshet az Europolból, az unió közös biztonsági rendszeréből, miután a dánok többsége a elutasította, hogy országa szorosabbra fogja a kapcsolatait a szervezettel. Az emberek egy része úgy gondolta, hogy az utóbbi elfogadásával megnyitná országa kapuit a bevándorlók előtt.
Napi.hu, 2015. december 6. vasárnap, 13:25
Fotó: Reuters

Újra bebizonyosodott, hogy az Európai Unió egyik leginkább euroszkeptikus tagországa Dánia - írja a thelocal.dk internetes portál. Az ország lakosságának többsége a csütörtöki népszavazáson úgy döntött, hogy Dánia ne fonja szorosabbra kapcsolatát az EU közös igazságügyi és biztonsági rendszerével. Az emberek annak ellenére nemmel szavaztak, hogy a kormánypárt és a legnagyobb ellenzéki párt az igenre biztatta őket.

A kérdés nem volt egyszerű, ugyanis Dánia jelenleg csak részlegesen vesz részt az EU közös igazságügyi és belügyi rendszerének tevékenységében. A dolog azzal kezdődött, hogy az ország lakossága 1992-ben nem szavazta meg a maastrichti szerződést. Ezt követően Dánia mentességet kapott számos uniós közös politika - így a közös igazságügyi szabályozás - átvétele alól. Ezt nevezi az EU-s zsargon opt-out megoldásnak.

A kivételek megszerzése után tartott 1993-as népszavazáson ugyan már elfogadták a maastrichti megállapodást, ám az opt-out azt jelenti, hogy Dánia nem maradhat tagja az Europolnak, az EU biztonsági szervezetének, ha a szervezet státusa megváltozik. Márpedig jövőre válhatóan éppen ez fog történni.

Öngól?

Ezért kezdeményezte a kormány, hogy tartsanak népszavazást az opt-out státus felváltásáról opt-in státusra. Az utóbbi azt jelenti, hogy egy adott ország tagja az közös igazságügyi rendszernek, de joga van arra hogy minden új közös igazságügyi és belügyi szabályozás esetén külön-külön mérlegelje, átveszi-e azt vagy sem. Nagy-Britannia és Írország előrelátó módon éppen ezt, az opt-in megoldást választotta az Europollal kapcsolatban - emlékeztetett a BBC.

A dánok azonban egyértelműen elutasították az opt-out opt-inre változtatását: a népszavazás résztvevőinek 53,1 százaléka tette az X-et a "nem" mellé, míg 46,9 százalékuk mondott igent. A részvétel megkérdőjelezhetetlenné tesz a népakaratot, ugyanis a szavazásra jogosultak 72 százaléka érezte úgy, hogy le kell adnia a voksát.

A "nem" győzelmének az a következménye, hogy Dániának várhatóan el kell hagynia az Europolt, amelynek feladata, hogy egyesítse az EU-tagállamok erőfeszítéseit a szervezett bűnözés, a csempészet és a terrorizmus ellen. Ezt látva akár öngólnak is tűnhet a népszavazás eredménye.

Rossz kérdés

A mérsékelt jobboldali kormány és a legnagyobb - baloldali - ellenzéki párt nem kis részben saját magának köszönheti, hogy nem tudta megértetni a szavazókkal a választási alternatíva lényegét. A népszavazásra feltett kérdés érthetetlenül bonyolult volt. Egy szavazó, akit a BBC szólaltatott meg, azt mondta: hogy a referendum kezdeményezőnek az EU történetének legzavarosabb kérdését sikerült kitalálniuk.

Ráadásul az "igen" mellett kampányoló politikusok rossz magyarázatokkal próbálták tisztábbá tenni a képet, amely így végül teljesen áttekinthetetlenné vált. Eközben a "nem" melletti kampányt szervező euroszkeptikus, bevándorlóellenes Dán Néppártnak egyszerű dolga volt. Azt állította kampányában, hogy az opt-out feladásával még több döntési hatáskör kerülne át nemzeti hatáskörből Brüsszelhez.

A végeredményt egy nyugdíjas szavazó foglalta össze a thelocal.dk-nak miután a "nemre" szavazott: Túl sok dolgot pakoltak össze a szavazásra feltett javaslatban, aztán úgy beszéltek az emberekkel, mintha teljesen hülyék lennének.

Mi lesz most?

A "nem" táborának képviselői azt állították, hogy Dánia külön megállapodást köthet az Europolban való részvételéről. Az "igen" hívei szerint ez egyáltalán nem biztos, és ha sikerül is egy asztalhoz ülni a brüsszeli vezetéssel és a többi EU-tagállam képviselőjével, bonyolult tárgyalásoknak néznek elébe. Egyes szakértők szerint akár öt évig is eltarthat, mire ki tudnak taposni egy párhuzamos, alternatív ösvényt az opt-in kiépült útja mellé.

Szakértők szerint a Néppárt sikeresen teremtett kapcsolatot az emberek fejében az EU kötelező bevándorlási kvótái és a népszavazás között. Sokan úgy érezhették, hogy ha erősítik országuk és az EU kapcsolatait, akkor Brüsszel rákényszerítheti a menekültek befogadását Dániára.

Hiába mondta Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök, hogy az ország a referendum eredményétől függetlenül kívül marad az unió menekültügyi szabályozásán, és hogy újabb népszavazást írnak ki, ha ezen a területen valamit változtatni akarnak.

Brit szál

A dán népszavazást minden bizonnyal agyon fogják elemezni a nagy-britanniai függetlenségi népszavazásra készülő politikai erők - tette hozzá a dán népszavazásról szóló tudósításához a BBC. (A szigetországban 2017 végéig járulnak az urnákhoz az emberek, hogy döntsenek országuk EU-tagságának fenntartásáról.)

A nagy kérdés az, hogy miként alakul ki kapcsolat a szavazók zsigeri ösztönei és az éppen aktuális európai politikai-gazdasági események között? Emellett persze a kérdés megfogalmazásával kapcsolatos tanulságok is fontosak. Nyilvánvaló, hogy egy rosszul feltett kérdés elbátortalaníthatja az embereket, vagy legalábbis befolyásolhatja hangulatukat a szavazás napján.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2015.12.07 14:58

@teuton: jut eszembe a kérdés, ha azt mondod Dánia nem liberális akkor illiberális állam?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.12.07 14:11

@teuton:
Finoman szólva is nem érted a szarkazmust, de gondolom ez a népszava és a többi szemét konzumálásának eredménye. A hozzászólásom célja nem a dánok lehúzása vagy hasonló, hanem a hozzád hasonló önjelölt nagytudásúak kifigurázása, akik minden alkalmat megragadnak a "nyugati hozzáállás" válogatás nélküli mélytorkozására és a magyar lehúzására.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

teuton, 2015.12.07 10:29

@rw2: Finoman szolva is tajekozatlan vagy, de hat ez a következmenye annak, ha csak a kormanymediat konzumalod. Dania NEM liberalis, hanem konzervativ, es mas a -többsegi- kormanyzat velemenye, mint a nepszavazase... Pontosan ezert vannak a nepszavazasokra mas orszagokban bonyolultabb feltetelek, mert a buta vagy elbutitott tömeg nem tud -es ne is tudjon!- szakkerdesekben dönteni. Azonlivül ez nagy öngol volt danianak, mert ha nincs meg az allando infocsere, akkor bizony tudjak majd a bünözök, hogy hol nem lehet öket könnyen megtalalni, tehat a danok nem fognak elöre füleseket kapni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.12.06 21:59

@Paszkal_a_kisiparos:
Le Pennék pezsgőznek, a szocik a lista végén, a kukában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Paszkal_a_kisiparos, 2015.12.06 21:54

Tényleg, nem tudja valaki, hogy ki nyerte a mai francia választásokat?

Ha ha ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html