Újabb pofont kapott Magyarország Brüsszeltől

Az Európai Bizottság (EB) keresetet indít az Európai Unió Bíróságán Magyarországgal szemben a határokon átnyúló tevékenységet folytató befektetők mezőgazdasági földterületek használatára vonatkozó jogaival kapcsolatos uniós szabályok be nem tartása miatt - közölte a brüsszeli testület.
Napi.hu, 2016. június 16. csütörtök, 13:10
Fotó: Napi.hu

Az Európai Bizottság 2014 októberében felszólító levelet, majd 2015 júniusában indokolással ellátott véleményt küldött Magyarországnak, amelyben arra kérte a magyar hatóságokat, hogy szabályaikat hozzák összhangba az uniós joggal. Mivel az EB nem kapott értesítést a helyzet orvoslására hozott intézkedésekről, az Európai Unió Bíróságához fordult Magyarországgal szemben - olvasható a közleményben.

Az EB emlékeztet: 2013 decemberében az Országgyűlés jóváhagyta az úgynevezett haszonélvezeti jog (a magyarországi befektetők tulajdonában álló földterületek használatához és hasznainak szedéséhez jogot biztosító szerződések) megszüntetéséről szóló törvényt. A törvény a külföldi és a belföldi befektetőket egyaránt megfosztotta szerzett jogaiktól és befektetéseik értékétől anélkül, hogy ennek fejében kárpótlást biztosított volna. Az eredeti szerződésekre húszéves átmeneti időszak vonatkozott, ami azt jelenti, hogy 2033. január 1-jén kellett volna lejárniuk. Az új törvénnyel ez az időszak 4,5 hónapra rövidült, így a befektetői szerződések 2014. május 1-jén szűntek meg kárpótlás nélkül.

Az EB fenntartja álláspontját, hogy a törvény kihirdetése és hatálybalépése közötti időszak rendkívüli rövidsége egyéb tényezők mellett ahhoz vezetett, hogy a befektetőknek nem volt lehetőségük alkalmazkodni az új jogi környezethez, következésképpen a törvény oly módon fosztotta meg a meglévő befektetőket szerzett jogaiktól és befektetésük értékétől, hogy ennek során nem biztosította az az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt jogbiztonságot és a tulajdonhoz való jog tiszteletben tartását.

A bizottság véleménye szerint ez sérti a tőke szabad mozgása és a szabad letelepedés elvét. Az EB megjegyzi, hogy az ügyben egy magyar bíróság is az Európai Bírósághoz fordult előzetes döntéshozatali kérelemmel.

Lázár: a magyar álláspont védhető
A kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a földtörvény miatt bírósági keresettel kapcsolatban kifejtette: a brüsszeli testület és Magyarország között vita alakult ki a földhöz kapcsolódó haszonélvezeti jog törvényi megszüntetése ügyében. Az előzmény Lázár szerint, hogy az osztrák határnál osztrák gazdák "fiktív szerződésekkel és haszonélvezeti joggal manipulálva próbálták magyar földterületek tulajdonjogát megszerezni", erre válaszul a magyar törvényhozás ezeket érvénytelenné nyilvánította. A bírósági eljárás - nyilván osztrák panaszra - mintegy 200 gazda ügyében zajlik - tette hozzá. A magyar álláspontot védhetőnek tartja, jelezte ugyanakkor, hogy készek elszámolni az érintett gazdákkal, arra viszont nincs lehetőség, hogy külföldi állampolgár földet szerezzen Magyarországon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.06.19 18:12

@foldnyuzo: EZEK olyan jól hangzó hazugságokkal nézik hülyének a lakosságot és hirdetik a hazafias szólamaikat, a BÉKEMENETES BIRKANYÁJ pedig tapsol nekik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.06.19 17:35

@megfigyelt:
Igen minden büntetést a választópolgárok fizetik.
Sok ember eleve idős korában jutott földhöz, nem is akar már gazdálkodni, tömegével vannak ilyenek. El akarják adni azt a néhány hektárt, vagy bérbe adni. Ezeket az embereke hajlott hátú 70-es 80-asokat vagy éppen örököseiket akarják megfosztani az alku lehetőségétől és messze az európai árszínvonal alatt adni a területükért. A vevő a magyar vevő nem akar versenytársat. miért is akadna, inkább kijátszani szeretné, olcsóbb árat adni akár kormányzati segítséggel. Ez különösen a nyugati végeken, de az ország belsejében is felháborító. És mindezt hazafiságnak adják el meg a magyar föld védelmének ezek tolvajok.
Szabad eladást a földeknek, szabadságot, a spekulánsok bárkik legyenek is menjenek a ...........!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.06.19 15:36

@foldnyuzo: Sajnos a kormánynak nevezett CSÜRHE büntetéseit a nép fizeti
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.06.19 14:12

Miről is van szó itt egyáltalán? Az Unió alapelvét súlyosan sérti Magyarország, amely röviden ennyi: A munkaerő, a tőke és az áruk szabad áramlása.
Beléptünk az Unióba, Magyarország kapott egy vámmentes hatalmas piacot, amely igényesebb a hazainál, ezért ez hatalmas előrelépési lehetőség az elmaradott magyar mg. számára.
A piacot elfogadjuk úgy, hogy ide ne jöjjön árú külföldről, csak menjen innen a magyar. A földvásárlási korlátozást meg néhány bennfentes irányítja, vidéki valódi sültparasztokat bevonva. Mi az, hogy a faluba egy idegen jöjjön és rálicitáljon szerencsétlen anyóka földjére. elégedjen meg a meggörnyedt öreg azzal a kevéssel amit tőlünk kap. Előbb-utóbb úgy is jöhet földet venni bárki majd én eladom jó áron.
Nagyon mocskos játék folyik itt végső soron kisemmizik a földtulajdonosakat.
Persze, hogy sérti az uniós jogot ez a gyakorlat. A földtulajdonosok védelmében mondom, büntessék csak meg az Orbán kormányt jó vastagon!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2016.06.19 10:46

@pastorius: " és te, mielőtt utánanéznél, miről is van szó...egyből leírod a szokásos mantrádat.."

Sokkal többet ne várj az orbanista Népnemzethy Magvetőtől....
A véleménye a hitéből adódik a tények ismerete nélkül.

Annak idején az idős anyámat többször elvittem földárverésre.
A kapott kárpótlási jegyeket szerette volna hasznossá tenni.

Tisztes számú, olyan Ausztriában élő - egykor Mo.-on földtulajdonnal rendelkező - leszármazottal találkoztunk akik számára a magyar kormány küldött értesítést a lehetőségről. Miután igazolták, hogy jogosan rendelkeznek kárpótlási jeggyel, - ezt minden esetben jegyzőkönyvezték - teljesen szabályosan licitáltak és sok esetben nyertek is földterületet, vagy annak haszonélvezeti jogát.

Most azok az emberek fordultak az EU illetékes szerveihez, akik jogi és anyagi sérelmet szenvedtek.

(Mivel elég sokat járok a munkám miatt Ausztriába látom az út menti földeket.
Messziről látszik, hogy melyik területet művelnek osztrák gazdák. Ezek a területek időben és tisztességesen vannak megművelve.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html