Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Theresa May brit miniszterelnök kénytelen többfrontos háborút vívni az Egyesült Királyságot kormányzó Konzervatív Párton belül, miután a párt elszánt függetlenségpárti politikusai nem csupán a brexit előkészítésével kapcsolatos politikáját, hanem személyesen őt magát is támadják - derül ki a Bloomberg cikkéből. A kormányfő pártja két részre szakadt az ügyben, hogyan lépjen ki a szigetország az EU-ból.

A gyors, egyértelmű szétválást követelő politikusok Philip Hammond pénzügyminiszter felmentését követelik, mivel úgy gondolják, el akarja mismásolni a világos szakítást. Egyes tory képviselők odáig mennek, hogy magát a kormányfőt támadják, mondván: kicsúszik a vezetés a kezéből. Sajtórétesülések szerint vannak, akik bizalmatlansági indítványt akarnak benyújtani May ellen.

Trump beleszólt

Dondald Trump, az Egyesült Államok elnöke nem állta meg, hogy ne tegyen egy bíráló megjegyzést brit kollégájára, pontosabban Theresa May brexitpolitikájára. Egy interjúban a hét végén azt találta mondani, hogy ha ő lenne a londoni kormány feje, akkor keményebb álláspontot foglalna el az EU-val szemben.

Mayt éppen akkor érik a támadások, amikor a kilépési tárgyalások újabb kritikus szakaszhoz érkeznek és a parlamenten is át kellene nyomnia a brexit menetrendjét szabályozó törvényt. A 2019. márciusi válást követő kétéves átmenet feltételeiről a héten kezdődnek brit-EU tárgyalások, és az EU állam- és kormányfőinek februári csúcsértekezletükön kellene erről dönteniük.

Ha a londoni vezetés kicsúszik a szoros időrendből, akkor újabb engedményekre kényszerülhet az EU-val szemben, amivel újra kivívhatja a kormánypárt belső ellenzékének haragját, sőt kiélezheti a kormányon belüli ellentéteket is.

A frontvonal

A kormány azt javasolja, hogy az átmeneti időszakban az Egyesült Királyság maradjon az egységes európai piac és a vámunió része, így annak szabályai továbbra is érvényben maradjanak a szigetországban. Ezzel nyugtatnák meg a vállalatokat, amelyeknek átmeneti időre lenne szükségük ahhoz, hogy felkészüljenek a függetlenséggel rájuk köszöntő új gazdasági környezet feltételeire.

Lesújtó vélemény

A D-CYFOR közvélemény-kutató cég friss felmérése szerint a britek 50 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok az országban. Ez hét százalékponttal több a novemberi hasonló aránynál. A válaszadók 30 százaléka szerint jó irányba halad a szigetország (mínusz öt százalékpont), 21 százalékuk nem tud választ adni erre a kérdésre. A megkérdezett 44 százaléka úgy látja, hogy rosszabbul áll anyagilag, mint egy évvel ezelőtt, 35 százalékuk nem érez változást, 21 százalékuk jobbnak látja a helyzetét.

A kemény brexitet akaró toryknak azonban ez sok. A hét végén azt követelték a miniszterelnöktől, hogy tegye világossá: komolyan gondolja-e, hogy országa el fogja hagyni az egységes piacot és a vámuniót. Nincs világos iránya a kormány politikájának és nem fogadtak el egyértelmű határidőt a kilépésre - kifogásolta Jacob Rees-Mogg tory képviselő az elmúlt hetek legkeményebb kormánykritikusa. Idézte egyik barátját, aki szerint az átmenet inkább egy palánknak látszik a kilépés előtt, mint egy ahhoz vezető hídnak.

Figyeljenek az ellenzékre!

May de facto kabinetvezető-helyettese, David Lidington nyugalomra szólította fel a feleket. Arra kérte a kormányt bíráló konzervatív politikusokat, hogy tartsák magukat a kölcsönös tisztelet elvéhez. Figyelmeztette a lázadókat, hogy nem nézik kellő távolságról a folyamatokat, így nem látják a nagyobb képet, amely azt mutatja, hogy a kormánypárt és az ellenzéki Munkáspárt fej fej mellett állnak a népszerűségi listákon a friss közvélemény-kutatások szerint.

A fotó forrása: Pixabay