Az európai fejlődő piacok zavaros vizével dacoló befektetők hamarosan esélyt kaphatnak arra, hogy olyan területeken üssenek nyélbe üzleteket, mint az energia- vagy a bankszektor, mivel a régió kormányai a költségvetés megmentésére áruba bocsátják tulajdonaikat - írja a Reuters.

Az államháztartási hiány csökkentésére törekedve - az államadósság további növekedésének elkerülésére - a csökkenő adóbevételek miatt Lengyelország vagy Románia újjáéledő privatizációs törekvésekbe kezdhet idén és jövőre. Mivel sok választás nincs ezen a téren, várhatóan a közszolgáltató cégek, illetve a bankokat és egyéb állami vállalatok kerülhetnek a piacra, meglehetősen kedvező áron, hogy a befektetői bizalom relatíve alacsony szintje mellett is a megfelelő forrásokhoz juthassanak az országok.

Akik olyan helyzetben vannak, hogy tőkebefektetést tudnak eszközölni, jónéhány kedvező lehetőséget találhatnak a térségben - mondta Jon Levy, az Eurasia Group elemzője. Lengyelország például 13 milliárd dolláros bevételt remél a privatizációból jövőre, azonban egyelőre nem a várt módon alakulnak az eladások: a közszolgáltató Enea 67 százalékos tulajdonrészére például csak egy jelentkező akadt, a német RWE - elemzők szerint kemény tárgyalásokra számíthatnak a lengyelek, az RWE pedig várhatóan nem sokkal a jelenlegi piaci ár feletti összeget ajánl majd, a piaci ár a nevezett üzletrész esetében 2,4 milliárd dollárt jelent.

A két legnagyobb lengyel energiaipari cég, a PGE és a Tauron is eladósorba kerülhet jövőre, összesen mintegy 15 milliárd zlotys áron. Románia esetében is elképzelhető, hogy eladásra kínálja majd energiaipari tulajdonait, vagy a CFR Marfa vasúti teherszállító vállalatot, illetve piacra kerülhet a kommunizmus időszakában vagyonuktól megfosztottak kárpótlását szolgáló, 3,5 milliárd eurós állománnyal rendelkező Fondul Proprietatea befektetési alap is.

A pénzügyi szektorból a lengyel PKO BP és a magyar FHB Bank lehet vonzó célpontja a befektetőknek, elemzők szerint a Deutsche Bank, a Sandander vagy a HSBC is érdeklődhet irántuk. Meghirdetésre várhat a prágai repülőtér (5,6 milliárd dolláros értékben), a bolgár Bulgartabak (100 millió dolláros piaci kapitalizációval) vagy a szerb gyógyszeripari gyártó Galenika is, melynek értéke 200 millió eurót tehet ki.

Elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az erőteljes növekedés mellett a régió több országában aktuális parlamenti választások nyomán feltörő politikai feszültségek megakaszthatják a magánosítás folyamatát, vagy legalábbis szűkíthetik hatókörét, mivel a kormányok - főként politikai okokból - igyekezhetnek megtartani meghatározó többségüket ezekben a vállalatokban.