Hiába ostorozzák a régiós politikusok a multikat, nélkülük siralmas lenne Kelet-Közép-Európa államainak gazdasági helyzete, s ebből adódóan az életszínvonala - derül ki a romániai Maszol cikkéből.

Az EU-tagállamok termelékenységi rangsora részben választ ad arra a kérdésre, miért lényegesen alacsonyabbak a bérek ebben a térségben a nyugat-európaiaknál. A lista utolsó harmadában kizárólag volt szocialista országok tanyáznak.

QP | Quality Placement

Az éllovas Luxemburg, ahol minden egyes munkavállaló átlagban 86 788 eurót termel meg egy év alatt. Az első tíz között Dánia, Írország, Belgium, Svédország, Nagy-Britannia, Ausztria, Finnország, Hollandia, Franciaország és Németország szerepel, ahol a termelékenység 77 ezer és 55 ezer euró/fő között változik.

A volt szocialista országok közül Szlovénia, Észtország és Csehország áll a legjobban, 32-23 ezer euró/fővel, megelőzve Portugáliát és Görögországot. Magyarország a 23. a 28-as listán 20 661 euróval, ami azonban sokkal inkább a rengeteget szidott multik érdeme, semmint a magyar vállalkozóké.

Ezek magyarországi dolgozói fejenként 41 189 eurót termelnek meg egy év alatt, míg a hazai tőkéjű vállalkozások munkavállalói csak 13 293 eurót. Ennél alacsonyabb hatásfokkal kizárólag a román és a bolgár vállalatok működnek.

A romániai munkavállalók átlagban 14 569 euró értékben állítanak elő javakat, illetve végeznek szolgáltatásokat egy év alatt, ami csupán 30 százaléka az EU átlagának. A multinacionális vállalatok dolgozói 23 788 eurót termelnek meg, a román tőkével működő vállalkozások alkalmazottai fejenként mindössze 11 179 eurót produkálnak.

(A nyitókép forrása: Getty Images)