Hiába ostorozzák a régiós politikusok a multikat, nélkülük siralmas lenne Kelet-Közép-Európa államainak gazdasági helyzete, s ebből adódóan az életszínvonala - derül ki a romániai Maszol cikkéből.

Az EU-tagállamok termelékenységi rangsora részben választ ad arra a kérdésre, miért lényegesen alacsonyabbak a bérek ebben a térségben a nyugat-európaiaknál. A lista utolsó harmadában kizárólag volt szocialista országok tanyáznak.

Az éllovas Luxemburg, ahol minden egyes munkavállaló átlagban 86 788 eurót termel meg egy év alatt. Az első tíz között Dánia, Írország, Belgium, Svédország, Nagy-Britannia, Ausztria, Finnország, Hollandia, Franciaország és Németország szerepel, ahol a termelékenység 77 ezer és 55 ezer euró/fő között változik.

A volt szocialista országok közül Szlovénia, Észtország és Csehország áll a legjobban, 32-23 ezer euró/fővel, megelőzve Portugáliát és Görögországot. Magyarország a 23. a 28-as listán 20 661 euróval, ami azonban sokkal inkább a rengeteget szidott multik érdeme, semmint a magyar vállalkozóké.

Ezek magyarországi dolgozói fejenként 41 189 eurót termelnek meg egy év alatt, míg a hazai tőkéjű vállalkozások munkavállalói csak 13 293 eurót. Ennél alacsonyabb hatásfokkal kizárólag a román és a bolgár vállalatok működnek.

A romániai munkavállalók átlagban 14 569 euró értékben állítanak elő javakat, illetve végeznek szolgáltatásokat egy év alatt, ami csupán 30 százaléka az EU átlagának. A multinacionális vállalatok dolgozói 23 788 eurót termelnek meg, a román tőkével működő vállalkozások alkalmazottai fejenként mindössze 11 179 eurót produkálnak.

(A nyitókép forrása: Getty Images)