Négyszeres túljegyzés mellett 500 millió lej (egy euró 4,37 lej) értékben adott el kétéves államkötvényt a román államkincstár csütörtökön, az átlagos hozam rekord alacsonyra, 5,18 százalékra csökkent. A legutóbbi, február végi aukción az azonos lejáratú papírokért még 5,83 százalékos kamattal keltek el. A pénzügyminisztérium márciusban már 1,5 milliárd lej értékben adott állampapírt a helyi piacon, a hónap végéig ugyanekkora összeget tervez még kölcsönvenni.

A román papírok iránti kereslet azt követően ugrott meg a külföldiek körében, hogy az év elején a JP Morgan bejelentette március elsejétől három román kötvénysorozatot beemel a feltörekvő piaci kötvényindexébe (GBI-EM). November végén a román adósságpapírok alig 5 százaléka volt külföldiek kezében, február végén ez az arány már 20 százalék fölé emelkedett.

A külföldiek lejvásárlása tartotta stabilan az árfolyamot is, a román nemzeti valuta az év eleje óta alig 2,1 százalékkal gyengült az euróhoz képest. A mai siker nem a kötvényindexbe való beemelésnek köszönhető, a külföldiek ugyanis már korábban növelték részesedéseiket, január végéig több mint 3,5 milliárd dollár értékben vásároltak román állampapírt - idézi a JP Morgan elemzői a Bloomberg.

Az optimizmust táplálja, hogy piaci források szerint 11 lejben denominált államkötvény hamarosan bekerül a Barclays feltörekvő piaci indexébe. A nem várt befektetői lelkesedés ugyanakkor jól jött a bukaresti pénzügyminisztériumnak, januárban rekordnak számító összeget, 11,3 milliárd lejt kölcsönzött a helyi piacokról és 503 millió euró értékben adott el eurókötvényt. A csökkenő hozamokat kihasználva februárban a tervezett 3,7 milliárd lej helyett 4,03 milliárd lej értékben adott Bukarest állampapírt, és elsöprő sikert arattak a dollárban denominált papírok is amelyekből 4,5 százalékos kamat mellett 1,5 milliárd dollár értékben vettek a befektetők.

A JP Morgan elemzői nemrég 0,8 százalékról 1,5 százalékra módosították a román GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzésüket, kiemelve, hogy az akadozó IMF-tárgyalások hordoznak némi befektetői kockázatot.

Romániának a válság kirobbanása óta az IMF hitel ellenére sem sikerült kitolnia adósságállományának határidejét, a kölcsönök 55 százaléka rövid- és középtávú adósság, amelynek kamata csak idén 12 milliárd lejre rúg. Március folyamán a kincstárnak összesen 6 milliárd lej értékben kell lejáró kötvényeket kifizetnie.