Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szél részesedése a brit árammixben január 12-én (ami szombatra esett) átlépte a 38 százalékos szintet, másnap viszont meg is haladva azt, meg sem állt a 39,6 százalékig - írta meg a megújuló energiás híreket összegyűjtő Renewables Now.

A brit szélerőműparkok össztermelése így a két hétvégi nap alatt meghaladta az 516 gigawattórát (GWh), ami azt jelenti, hogy a szél volt ezidő alatt a fő áramforrás az Egyesült Királyságban. A biomassza erőművek szombaton 26,9 GWh-ot termeltek, vasárnap 29,1 GWh-ot, ami 4-, illetve 4,5 százalékos szeletet  hasított ki a napi brit energiamixből.

A szén 1,7 és 2,28 százalékot, a kombinált ciklusú gázturbinás erőművek előbb 32,52, majd 28.9 százalékig jutottak, ami mindkét esetben jócskán meghaladja a brit nukleáris erőművi teljesítményt (21,3, illetve 22.2 százalék).

A brit szélenergia szárnyalása gyakorlatilag folyamatos. Ahogy a Napi.hu korábban megírta: 2018. november 28-án a tengerben álló platformok képesek voltak Nagy-Britannia villamos energia fogyasztási igényeinek 33 százalékát lefedni. Akkor, szűk két hónapja még ez volt a hivatalos rekord.