A CMA DataVision elemzőinek kimutatása szerint a görög szuverén kötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a pénteki késői kereskedésben 2330 bázispont környékén járt. Ez világrekord CDS-díjszabás bármely szuverén adós esetében.

A CMA számítási modellje szerint a péntekre kialakult görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac jelenleg 84 százalék körüli halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint államadós törlesztésképtelenné válását ötéves távlatban.

A jelenlegi görög CDS-árazás azt jelenti, hogy a görög államadósság-törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon immár több mint 2,3 millió euró minden tízmillió euró görög államadósság után az irányadó ötéves futamidőre.

Magyarország CDS-árazása pénteken nem változott érdemben, 294 bázispont - tízmillió euró magyar adósságra 294 ezer euró - környékén mozgott a londoni kereskedés zárásában.

A görög törlesztési kilátások romlásának ütemét jelzi, hogy a görög CDS-tranzakciók díjszabása a két héttel ezelőtti pénteki zárásban még 1570 bázispont volt. Ez azt jelenti, hogy az egységnyi, tízmillió euró görög államadósságra szóló törlesztéskockázati biztosítási ügyletek éves díjszabása két hét alatt 760 ezer euróval lett drágább.

Ehhez a Görögországgal kapcsolatos legutóbbi, agresszív hitelminősítői lépések is hozzájárultak.