Írország magával húzta a szintén költségvetési és adóssággondokkal küszködő többi perifériális euróövezeti országot is.

A CMA DataVision, az egyik legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató cég kimutatása szerint az ír szuverén törlesztési leállás kockázatára köthető határidős piaci biztosítási ügyletek (credit default swaps, CDS) árazása 606 bázispont környékén mozgott a pénteki londoni kereskedésben az 579,3 bázispontos előző napi zárás után. E zárószint szintén rekord volt Írország esetében.

A péntekre kialakult árazás azt jelenti, hogy az ír állam törlesztésképtelenné válásának kockázata ellen biztosítási tranzakciókat kínáló piaci szereplők jelenleg 600 ezer eurónál valamivel magasabb éves díjat kérnek minden 10 millió euró ír államadósság után a befektetőktől az irányadó ötéves futamidőre. Ez több mint a kétszerese a magyar CDS-díjszabásnak, amely pénteken 275 bázispont - 10 millió euró adósságra 275 ezer euró - volt Londonban, csekély emelkedéssel a 272 bázispontos előző záróról.

A CDS-ügyletek árazásai azt jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az adott szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának távlati rizikóját.

Az ír költségvetési kilátásokkal kapcsolatos, ismét erősödő piaci aggodalmak okait a Capital Economics, az egyik vezető londoni pénzügyi és befektetési tanácsadó csoport foglalta össze pénteki helyzetértékelésében. A ház szerint ugyanis kétséges, hogy a jövő évi ír költségvetésben tervezett hatmilliárd eurós megszorítás elégséges lesz-e a költségvetési célok teljesítéséhez, sőt a Capital Economics szerint még a hazai össztermék (GDP) 9,5 százalékán kijelölt idei hiánycél tartásához is további kétmilliárd euró megtakarítást kellene elérni.

Írország emellett növekvő politikai bizonytalansággal és meredeken emelkedő kötvényhozamokkal is küszködik, és mindezek alapján nehézségekbe ütközhet az ír költségvetési problémák megoldása külső segítség nélkül - vélekedtek pénteki értékelésükben a Capital Economics londoni elemzői. 

A CMA DataVision számítási modellje szerint a jelenlegi ír CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac hozzávetőleg 41 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Írország nem fizetővé válását ötévi távlatban.

A valószínűségi modell Görögország esetében ugyanerre - szintén ötéves időtávlatra szóló, halmozódó kockázati számítási módszerrel - 52 százalékos esélyt mutat a pénteki, 860 bázispont körüli görög CDS-árazás alapján, vagyis a piac jelenlegi megítélése szerint nagyobb az esély arra, hogy Görögország öt éven belül rákényszerül adósságai átütemezésére, mint arra, hogy nem. 

A görög szuverén adóskockázat nagyon rossz megítélését jelzi az is, hogy Görögország az egyetlen euróövezeti tagállam, amelyet több hitelminősítő is - Moody's Investors Service, Standard & Poor's - befektetésre már nem ajánlott adósosztályzati kategóriába sorolt vissza.

Pénteken - Írországot követve - a görög, a spanyol, a portugál és az olasz CDS-árazások is jelentősen emelkedtek a londoni kereskedésben, bár Spanyolországot és Olaszországot a díjszabások alapján a piac nem ugyanabba a kategóriába sorolja, mint a többi gyenge adósság- és államháztartási helyzetű euróövezeti tagországot. Az olasz és a spanyol CDS-árazás 10-12 bázispontos drágulással 190, illetve 245 bázispont körül járt, Portugália CDS-tranzakcióinak díja ugyanakkor 452, a görög CDS-ügyleteké 860 bázispont közelében mozgott.

Az euróövezeti tagállamok törlesztéskockázatainak hatalmas megítélésbeli különbségét jelzi, hogy a pénteki londoni kereskedésben Németország CDS-díjszabása 36 bázispont volt, vagyis Görögország e mércén több mint hússzor kockázatosabb államadós, mint Németország.

Görögország a CMA DataVision múlt hónapban kiadott negyedéves összesítő listája szerint - amely az aktuális CDS-árazások alapján sorolta be az egyes szuverén adósokat - a világ második legkockázatosabb adós országa volt Venezuela után, de a legmagasabb kockázatú államadósok tízes globális listájára Portugália és Írország is felkerült.