Újabb rés lehet Matolcsy pajzsán

Kellett-e a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak létrehozásához a Nemzetgazdasági Minisztérium jóváhagyása? Ezt vizsgálják most a bank jogászai azzal a céllal, hogy megmagyarázzák, miért nem volt szükség erre.
Napi.hu, 2016. június 7. kedd, 08:57
Fotó: Napi.hu

Hozzájárult-e az MNB feletti állami tulajdonosi jogokat gyakorló Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter alapítói határozat formájában a bank alapítványainak létrehozásához? Ezt a kérdés vizsgálják a jegybankhoz közeli jogászok, mert ha igen, az rossz hír lenne a Matolcsy György vezette intézménynek - írja a Világgazdaság.

Az Európai Unió és az Európai Központi Bank ugyanis szintén kutakodik az alapítványok körül, és egy ilyen formai hiba kiváló támadási lehetőséget adna a két európai szervezetnek. Az MNB álláspontja szerint a jegybanktörvény lehetővé teszi, hogy az MNB az államháztartásért felelős miniszter jóváhagyása nélkül is létrehozzon alapítványokat.

A gond az, hogy ez a felhatalmazása  jegybank feladataival és elsődleges céljaival összhangban lévő alapítványokra vonatkozik. Kérdés, hogy ennek a meghatározásnak megfelel a sok-sok Pallas Athéné alapítvány. A nemzetgazdasági tárca nem jelentette ki szó szerint, hogy az alapítványok létrehozásához nem volt szükség Varga hozzájárulására.

HOZZÁSZÓLÁSOK