Újabb részletek derültek ki a Nyemcov-gyilkosságról

A világ vezetői elítélték a Putyin egyik legkeményebb bírálójának tartott Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus, volt miniszterelnök-helyettes meggyilkolását. Felszólították Vlagyimir Putyint, hogy mielőbb derítsenek fényt a merényletre és vonja felelősségre a tetteseket. Nyemcov halála előtt néhány órával még a vasárnapra tervezett kormányellenes tüntetésen való részvételre buzdított.
Inforádió, 2015. február 28. szombat, 12:20
Fotó: MTI/EPA

Angela Merkel német kancellár megdöbbenéssel fogadta a Borisz Nyemcov néhány órával korábbi "aljas meggyilkolásáról" szóló híreket - közölte a berlini kancellári hivatal. A hivatal által kiadott sajtóközlemény szerint Angela Merkel annak biztosítására szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy fényt derítenek a merényletre, a tetteseket pedig felelősségre vonják.

Féltékenység a háttérben?
Féltékenység is állhat Borisz Nyemcov neves orosz ellenzéki politikus megölésének hátterében - számolt be szombaton a hatalomhoz közeli egyik orosz kereskedelmi hírtelevízió, a LifeNews a gyilkosság lehetséges indítékairól.
Az orosz rendfenntartó szervek egy név nélkül nyilatkozó magas rangú illetékese a LifeNews médiavállalat azonos nevű tévéjének elmondta, hogy a nyomozás során nem zárják ki a "hétköznapi konfliktus" lehetőségét sem. Arra utalt, hogy a politikus a gyilkosság időpontjában egy fiatal ukrán nővel sétált. A rendőrségi illetékes hozzátette, úgy tudják, hogy a hölgy nemrég Svájcban járt, ahol abortuszon esett át. Nyemcovtól esett teherbe.
A LifeNews híradása szerint Anna Durickaja modellről van szó, aki az egyetlen tanúja a gyilkosságnak. A Kreml-párti tévé részletes beszámolót közölt a megölt orosz ellenzéki vezető magánéletéről is. Az 55 éves Nyemcov többször volt nős és négy gyermeket hagyott maga után. A politikus magánéletét visszafogottabban, de ugyancsak tárgyalta a Rosszija 24 állami hírtelevízió is, amely a nagyszabású oroszországi ellenzéki tüntetések egyik főszervezőjét az egyik összeállításban erőszakos embernek tüntette fel.

Korábban Francois Hollande francia államfő és Barack Obama amerikai elnök is elítélte a Putyin egyik legkeményebb bírálójának tartott politikus szombatra virradóra történt meggyilkolását. Az Elysée-palota által kiadott kommünikében a volt orosz miniszterelnök-helyettest a "demokrácia bátor és fáradhatatlan védelmezőjének, a korrupció elleni küzdelem ádáz harcosának" nevezték. A Fehér Ház pedig az ügyben "gyors, pártatlan és átlátható" nyomozásra szólította fel az orosz kormányt.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közleményében felháborodásának adott hangot az orosz politikus "brutális meggyilkolásával" kapcsolatban, valamint az elkövetők felelősségre vonása érdekében "átfogó, gyors és átlátható vizsgálatra" szólította fel a hatóságokat. A tisztségviselő szerint Nyemcov "egy modern, virágzó, demokratikus és nyitott Orosz Föderáció lelkes szószólója volt".

Anne Brasseur, az Európai Uniótól független nemzetközi szervezet, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke "átlátható, alapos és határozott" vizsgálatot követelt Borisz Nyemcov ügyében, akit a demokratikus értékek karizmatikus és bátor védelmezőjének nevezett. Az illetékes hangsúlyozta, hogy "Oroszország demokratikus jövője érdekében egy ehhez hasonló brutális politikai gyilkosság nem maradhat büntetlenül".

Halála előtt tüntetésre bíztatott a politikus

Borisz Nyemcov három órával a meggyilkolása előtt még arra buzdította egy moszkvai rádió hallgatóit, hogy vegyenek részt a kormány Ukrajna-politikája elleni vasárnapi tüntetésen. A volt orosz miniszterelnök-helyettes a hatalommal szemben kritikus hangú Eho Moszkvi rádió péntek esti adásában 45 percen keresztül ismertette az Oroszország megváltoztatására irányuló elképzeléseit.

Nyemcov alig hagyta szóhoz jutni beszélgetőpartnereit, az időnként inkább monológnak tűnő interjúban elsősorban a vasárnapra tervezett nagyszabású tüntetésről beszélt, amelynek ő volt az egyik szervezője. A meggyilkolt politikus egyik ellenzéki harcostársa a merénylet után nem sokkal bejelentette, hogy a moszkvai Marjinka városnegyedben rendezendő tüntetést lemondták, és helyette gyászmenetet fognak tartani a főváros központjában.

"A felvonuláson az Ukrajna elleni háború azonnali befejezését követeljük, és azt, hogy Vlagyimir Putyin (orosz elnök) hagyjon fel az agresszióval" - jelentette ki Borisz Nyemcov az interjúban, aki ezután az ország válságos gazdasági helyzetéről beszélt. "A válság oka az ukrajnai agresszió, amely a szankciókat és a tőkemenekülést követően is folytatódott, ezeknek mind a Putyin által Ukrajna ellen indított őrült agresszió az oka" - fogalmazott a néhai politikus, aki a nyugati hatalmakhoz és Kijevhez hasonlóan azzal vádolta a moszkvai vezetést, hogy csapatokat küldött az oroszbarát szakadárok támogatására Kelet-Ukrajnába.

Amikor az egyik riporter a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget Oroszország általi bekebelezéséről kérdezte, Nyemcov elismerte, hogy a fekete-tengeri félsziget lakosainak többsége csatlakozni akart a föderációhoz, azonban hangsúlyozta, hogy tiszteletben kellett volna tartani a nemzetközi jogot.

Az ellenzéki politikus ezután abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy felére kellene csökkenteni az ország védelmi költségvetését, és a felszabaduló forrásokat inkább az oktatásra kellene fordítani. "Ha egyetlen ember kezében összpontosul a hatalom, az csakis katasztrófához vezethet. Teljes katasztrófához" - összegzett Nyemcov.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kerwin72, 2015.03.02 13:05

@Zodiakus: Én nem tudom ugyan ki a hunyó,de azért nem zárnám ki Putyint sem.Nem hiszem,hogy a "nyugat" véleménye különösebben érdekelné,hiszen a szemükben,ő már így is úgy is,maga a sátán.Belpolitikai hasznot viszont remélhet egy ilyen "akciótól",végtére is nem árt,ha az ellenzék tudja,hol a helye.Arról nem beszélve,hogy a KGB-s múltjával,nyugodtan "kisakkozhatta",hogy nem ő lesz az egyetlen szóba jöhető gyanúsított.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.03.02 12:14

Újabb részletek derültek ki a Nyemcov-gyilkosságról

Cui prodest,kinek érdekében ....
-Kinek állt érdekében hogy az ellenzéki politikust megöljék,és az egészet Putyinra kenjék???
-Putyinnak bizonyára nem hogy tovább feszítse a húrt a nyugat szemébe.Nem védem én Putyint,de elismerem,rideg,számító ember.Ezért nála nem áll össze a kép.
-Esetleges szerelmi sokszögbe keveredett a politikus,és az egyik fél lépett ....Talán.
-Netán az ukránok akarják Putyint aláásni,rákenni a dolgot???Talán.
Nem hiszem hogy megtudjuk a teljes igazságot.Majd mondanak valamit,oszt jó napot!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kerwin72, 2015.03.02 10:55

@erdeinyuszi: Azért nem mindegy,hogy egy országot(Oroszország)vagy egy földrajzi régiót(benne számtalan országgal) vizsgálunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2015.03.02 09:34

@erdeinyuszi: 2015. március 2., hétfő 7:16

Beszéltem én az Economistról? Nem, semmilyen formában sem. Úgy látszik a Fidesz tábora hazudik mindig és mindenhol!

Ostoba (b)alfa(sz)!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.03.02 07:30

@zappara: Na azért az sem semmi , hogy pont egy Ukrán nő társaságában volt lelövése idején.
Persze találgatni lehet.
A KGB nem végez ilyen kontár munkát!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html