A fukusimai atomerű egyes számú reaktorának nukleáris fűtőrudai szabadon állnak, azaz nem sikerült vízzel elárasztani a berendezés még mindig forró és sugárzó részeit - jelentette be az atomerőművet üzemeltető Tepco áramszolgáltató cég. Az eredeti terv az volt, hogy mintegy víz alá temetik a veszélyes elemeket, ezzel előzve meg túlmelegedésüket, ám a szakemberek most úgy látják, hogy a nyomáskamra lyukas lehet, ahol elfolyik a hűtővíz. A reaktornak ezen a részén 100-120 Celsius-fokos forróság uralkodik, amit hűteni kell, ám - ahogy az közvetlenül a katasztrófa után történt - az erre használt víz hidrogénre és oxigénre bomolhat, majd a hidrogén berobbanhat.

A Tepco arra számított április közepén, hogy júliusra sikerül fenntartható szintre leszorítani a radioaktív sugárzást az erőmű egész területén, majd októberben lezárhatják az egyes, kettes és hármas reaktort. A Tokiótól 220 kilométerre lévő létesítményben hat blokk van. A mostani bejelentések után további 8,8 százalékkal esett a Tepco részvényeinek tőzsdei árfolyama, így a katasztrófa óta már értékük 78 százalékát elvesztették.

A földrengés és cunami hatása mutatkozik meg a japán külkereskedelem egyenlegének alakulásában is: márciusban 34,3 százalékkal, 1,679 ezer milliárd jenre (20,72 milliárd dollár) csökkent a többlet az egy évvel korábbihoz képest - jelentette a pénzügyminisztérium. A Wall Street Journalnak nyilatkozó elemzők ugyanakkor arra számítanak, hogy az év második felében magához tér a japán gazdaság, részben az export feltámadásának, részben a katasztrófa utáni helyreállítást finanszírozó kormányzati költekezésnek köszönhetően.