Az Egyesült Államokban lassulni látszik az új munkahelyek létrejötte a magánszférában. Az ADP (Automatic Data Processing Inc.) októberi jelentése szerint pusztán 130 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, míg a Bloomberg által felmért piaci konszenzus 138 ezret mutatott.

Az ADP ráadásul az előző havi adatokat is felülvizsgálta és jelentősen lefelé módosította azokat. Szeptemberben így a korábban gondolt 166 ezres bővülés helyett pusztán 145 ezerrel nőtt a munkahelyek száma.

Az ADP adatai azért relevánsak a piac számára mert jól korrelált az egy hét múlva érkező munkaügyi minisztérium által kiadandó munkaerő-piaci jelentésével. Ez utóbbi ugyanakkor már a magán és állami szféra helyzetét is magában foglalja. A piac ennek megfelelően hasonló 130 ezres növekedésre számít a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak esetében.

Ezek az eredmények tehát romló képet festenek fel az amerikai munkaerőpiac helyzetéről, de piac mégis örül. Ugyanis ezen adatok a Fed lépésének a fókuszát képezik és a jegybank ezek függvényében dönt majd az eszközvásárlások esetleges lassításáról. Janet Yellen újdonsült elnök kifejezetten érzékeny a munkaerő-piaci helyzetre és a piac abban reménykedik, hogy így minél tovább fennmaradhat a rendkívül laza monetáris környezet és az optimizmus a pénz- és tőkepiacokon.