A kínai statisztikai hivatal szerdán kiadott jelentése szerint az ipari termelés 5,9 százalékkal növekedett éves összehasonlításban, miközben elemzők 6,0 százalékos bővülést vártak a márciusi 5,6 százalék után.

Az állóeszköz-beruházások, a világ második legnagyobb gazdaságának egyik kulcsfontosságú motorja, 12 százalékkal nőttek január-áprilisban az előző év azonos időszakához képest, ami 2000 decembere óta a legkisebb mérték. Elemzők az első negyedéves adattal megegyező, 13,5 százalékos növekedést vártak az idei első négy hónapra.

A kiskereskedelmi eladások volumene éves összevetésben 10 százalékkal növekedett áprilisban, szemben az elemzők 10,5 százalékos várakozásával. Márciusban 10,2 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom.

Az export, az import és az infláció alakulásáról a múlt héten közzétett adatok is a vártnál kisebb növekedést jeleztek, ami arra utal, hogy a kínai gazdaság tartós nyomás alatt áll a gyenge hazai és külföldi kereslet miatt.

A kínai gazdaság éves összehasonlításban 7 százalékkal, az utóbbi hat év legalacsonyabb mértékével növekedett az idei első negyedévben, és az áprilisi makroadatok azt mutatják, hogy tovább veszített lendületéből, ami elemzők szerint fokozza a pekingi vezetés előtt álló kihívást a növekedést ösztönző helyes politikai intézkedések egyvelegének megtalálására.

A kínai statisztikai hivatal úgy ítéli meg, hogy a gazdasági növekedés ésszerű határokon belül volt áprilisban, de a kormánynak továbbra is keményen kell dolgoznia a folyamatos növekedés fenntartásán.

A kínai jegybank vasárnap hat hónapon belül már harmadjára csökkentette kamatait, illetve csökkentette a kereskedelmi bankok kötelező tartalékolási rátáját, hogy ösztönözze a banki hitelezést és a gazdasági növekedést. Emellett a pangó ingatlanpiac megtámogatására enyhített a lakáshitelezés szigorú szabályain.