Újabb rossz ötlet: "válságkezelés" bezárkózással

A protekcionizmus megerősödésétől tart a WTO, miközben sok szakértő úgy véli, a lehető legrosszabb, amit az országok tehetnek, ha bajaikat bezárkózással próbálják orvosolni.
NAPI, 2013. április 10. szerda, 16:47
Fotó: Napi.hu

Csökkentette a világkereskedelem idei növekedésére adott előrejelzését a Kereskedelmi Világszervezet (WTO). A korábbi prognózisban szereplő 4,5 százalék helyett immáron csupán 3,3 százalékos bővülést várnak. Tavaly mindössze két százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom értéke, ami a második leggyengébb bővülés az adatgyűjtés 1981-es kezdete óta. A legrosszabb eredményt 2009-ben jegyezték fel, amikor a pénzügyi válság miatt zsugorodott a világkereskedelem. A forgalom értéke dollárban számolva 18,3 ezer milliárd dollár volt 2012-ben, ami lényegében megegyezik az egy évvel korábbival. A stagnálást a kávé, a gyapot és a vasérc árának esése magyarázza. A WTO arra számít, hogy 2014-ben már öt százalékkal bővül a világkereskedelem.

Az idei előrejelzést azért csökkentették, mert úgy látják, hogy az USA éledező gazdasági növekedése nem képes ellensúlyozni a stagnáló Európa visszahúzó hatását. Emellett várhatóan erősödni fognak a protekcionista törekvések: miután a gazdaság élénkítését szolgáló erőfeszítések nem váltak be, új lehetőségként sok országban megpróbálkoznak majd ezzel a régi módszerrel - vélik a WTO szakértői. Megfigyelők már a 2008-2009-es pénzügyi válság kirobbanása idején a protekcionizmus veszélyére figyelmeztettek. Az 1929-1933 krízis kezelésének kudarca éppen arra vezethető vissza, hogy a világ országai egymástól elzárkózva, a kereskedelem korlátozásával próbáltak úrra lenni a bajokon.

wto
HOZZÁSZÓLÁSOK