Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bankok állóképességét vizsgáló teszt a tavaly nyáron elvégzett felmérés alapjaira épül. Valószínűleg lesznek módosítások és kiegészítések, mivel akkoriban sokan bírálták a teszteket, mondván, túl puhák voltak a feltételek. Jó példa erre, hogy az ír válságért jórészt felelős két vezető bank, a Bank of Ireland és az Allied Irish Bank júliusban könnyedén átment a vizsgán, hogy aztán néhány hónap múlva "megpumpolja" az államot a csőd elkerülése végett.

A tavaly nyári stressz-teszten 91 európai bankot vizsgáltak, és ezek nagy többsége ellenállónak bizonyult a válságjelenségekkel szemben, mindössze 7 banknak nem sikerült teljesítenie a követelményeket. A két vizsgált magyar bank, az OTP Bank és az FHB Jelzálogbank magasan az elvárt szint felett teljesített.

Az Európai Unió pénzügyi felügyeleteinek vezetői január elején alakították meg Londonban az Európai Bank Hatóságot (European Banking Authority, EBA). Feladata, hogy az európai bankcsoportok, nemzetközi hitelintézetek határon átnyúló tevékenységét nyomon kövesse, a kialakuló kockázatokra időben felhívja a figyelmet, elősegítse a nemzeti felügyeletek közötti együttműködést és információcserét, közelítse egymáshoz az európai felügyeleti gyakorlatokat, biztosítsa a felügyelés európai egységét és szükség
esetén koordinált módon lépjen fel a banki válsághelyzetek kialakulásának megakadályozására.