Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Két hónappal ezelőtt a Szlovák Villamos Művek vezérigazgatója, Branislav Strycek még azt állította, hogy a mohi atomerőmű harmadik blokkja fizikailag már szeptemberben készen áll majd arra, hogy feltöltsék fűtőanyaggal. Mára azonban kiderült, hogy a társaság ezt az ígéretét sem képes betartani - adta hírül a pozsonyi Új Szó.

A Szlovák Atomenergia-felügyelet (ÚJD) szakemberei a reaktor feltöltését megelőző utolsó nagy ellenőrzések során rengeteg hiányosságot találtak, amelyek elhárítása nélkül nem adnak engedélyt a munkálatok folytatására. Az eredeti tervek szerint a két blokkot 2013-ig szerették volna üzembe helyezni, az ütemterv tavalyi módosítása alapján a harmadik blokkot az idei második negyedévben kellett volna átadni.

Az egész ügy azzal kezdődött, hogy az osztrák Kronen Zeitung áprilisban közölt riportot, melynek a legsúlyosabb állítása az volt, hogy a mohi reaktorok "a legnagyobb feltételezhető balesettel fenyegetnek". A lapnak ezt egy neve elhallgatását kérő szlovák mérnök mondta el, aki korábban az erőmű bővítésén dolgozott. A titokzatos interjúban a mérnök a 3-as reaktorblokk kapcsán súlyos építési hanyagságokról, biztonsági hiányosságokról és egyéb szakmai bűnökről beszélt - például arról, hogy a nyomáscsökkentő torony előírt masszív, homogén acélborítása leginkább az ementáli sajthoz hasonlíthatóan lyukas, statikailag sem ép -, így a két építés alatt lévő blokkok "halálreaktorokká" válhatnak.

A Kronen Zeitung, mely az egész ügyet hónapokig újabb és újabb részletekkel egészítette ki, az ügyben igen tevékeny Global 2000 csoport szakértőjét is megkérdzete. Reinhard Ihrig szerint egy esetleges földmozgás miatt az egész nukleáris létesítmény kártyavárként omolhat össze. Az osztrák határtól 100, a magyartól csupán 40 kilométerre lévő mohi nukleáris erőműről ezt követően terjedt el, hogy az egy időzített bomba.

Elszálló határidők, elszálló költségek

A mohi atomerőmű 3. és 4. blokkját eredetileg 1987-ben kezdték el építeni, azonban 1991-ben leálltak a munkával. A Szlovák Villamos Művek többségi részvénycsomagját megszerző olasz Enel aztán 2008-ban újra nekikezdett a munkálatoknak (a bevásárlás feltétele volt, hogy a beruházás-torzót be kell fejezni). Az olaszok ekkor úgy számoltak, hogy a 3. blokkot 2012-ben, a 4-est pedig 2013-ban adják a termelésnek. Aztán 2013-ban ezeket a dátumokat 2014-re és 2015-re módosították, majd azóta rendre halasztgatják a befejezési céldátumokat. Végül az Enel kiszállt a szlovák energetikából, és az építkezés befejezetlen maradt.

Az 1980-as években kidolgozott tervek szerint a beruházási költségek belefértek volna (euróra átszámítva) 1,8 milliárd euróba, az olaszok 2008-ban már 2,8 milliárdos költségvetést készítettek, ami 5 évvel később már 3,8 milliárd volt, 2014-ben pedig 4,63 milliárd euróra hízott. Most már az 5,7 milliárd eurós keretbe se férnek be. Pedig a Szlovák Villamos Művek már 2017-ben is igen-igen bizakodó volt: az akkor felvázolt (most ismét csak elvetett) ütemtervet reálisnak tekintették, mondván: a 3. blokk már közel 95 százalékos készültségi fokot ért el, 4-es pedig 83 százaléknál járt.

Ez volt két éve. A 4. blokk átadását az éppen aktuális 2020 második negyedévéről nemrég újabb nyolc hónappal eltolták, a most publikussá vált újabb rengeteg feltárt hiba miatt azonban az egész beruházásra vonatkozó új határidők is veszélybe kerültek.