BUX
37689

Újabb szankciókat fogadtak el Moszkva ellen

Az EU után Kanada is újabb büntetőintézkedéseket fogadott el Oroszországgal szemben az ukrán válsággal kapcsolatban.

Inforádió, MTI, 2015. február 18. szerda, 07:55

A szankciók elsősorban az állami tulajdonban lévő Rosztyeh fegyvervállalatot vezető Szergej Csemezovot és a szintén állami tulajdonban lévő Rosznyeft energiavállalatot sújtják.

A Kanadában kedden ismertetett lista 37 orosz és ukrán személy ellen léptet életbe gazdasági büntetőintézkedéseket és utazási tilalmat. A szankciók emellett 17 orosz és ukrán vállalatot sújtanak.

A Rosznyeft és Csemezov mellett az orosz törvényhozás és a hadsereg egyes tagjai, a legnagyobb orosz motoros klub, az Éjjeli Farkasok elnöke, valamint donyecki és luhanszki szakadár csoportok tagjai is felkerültek a listára.

A kanadai kormányfő azt mondta, a szankciókat az oroszbarát szakadárok által elkövetett, egyre súlyosbodó harci cselekmények tették indokolttá. Stephen Harper szerint kormánya figyelemmel kíséri az orosz és az ukrán államfő között a múlt héten létrejött tűzszüneti megállapodást, és készen állnak újabb intézkedéseket hozni Moszkvával és az általa támogatott felkelőkkel szemben, amennyiben nem tartják be a megállapodásban foglaltakat.