A Nabucco projekt megépítésére vonatkozó kormányközi megegyezését aláíró országok politikai nyilatkozatot fogadtak el, amelynek értelmében a korábban kötött megállapodás és a kapcsolódó egyezmények érvényessége kiterjed a Nabucco West projektre. A nyilatkozat a szándékok szerint nagyobb biztonságot ad a befektetőknek és kivitelezőknek, emellett a Bulgária és Törökország közötti földgáz interkonnektor üzembe állítását is meggyorsíthatja - közölte a bécsi székhelyű Nabucco konzorcium politikai testülete a múlt hét végi szófiai tárgyalásokat követően. A tagországok képviselői megerősítették a projekttámogató nyilatkozatukat is.

A Nabucco Gas Pipeline International GmbH hivatalos közlése szerint "fontos politikai döntéshozók" képviselték a projektben részt vevő Ausztriát, Bulgáriát, Magyarországot, Romániát és Törökországot, mellettük Azerbajdzsán, az Európai Bizottság, nemzetközi pénzintézetek, valamint a Nabucco részvényesei is részt vettek a megbeszéléseken ( a bolgár BEH, a török Botas, a magyar FGSZ, az osztrák OMV, a német RWE és a román Transgaz). Az idehaza nem különösebben jól csengő nevű "politikai bizottság" sokadszorra is kifejezte a projekt iránti elkötelezettségét.

Reinhard Mitschek, Nabucco Gas Pipeline International GmbH vezérigazgatója szerint a miniszteri nyilatkozat megerősíti, hogy a Nabucco West páratlan jogi és szabályozói támogatást élvez. Frank Siebert, a projektcég pénzügyi vezetője szerint pedig a deklaráció a politikai kockázatot is csökkenti. Mindennek némileg ellentmont az a tavaly év végi bejelentés, miszerint a "lebutított" Nabucco West gázvezeték építésének megkezdése, amely már két éve halasztódik, legkevesebb további hat hónapot késik.

A forráshiány és a túl magas költségek miatt az eredeti tervet nemrégiben módosították, a csővezeték évi 32 milliárd köbméteres szállítási kapacitását 16 milliárdra, vagyis a felére csökkentették, útvonalát pedig több mint 3000-ről 1300 kilométerre rövidítették le. A Kaszpi-tenger helyett az új nevén Nabucco West csak a török határtól vinné a földgázt az ausztriai Baumgartenig, a török határig a szállítást a közös azeri−török TANAP vezetékre bíznák.