Az Európai Parlamentnek a brüsszeli bizottság javasolta az ízesített (például mentolos és fahéjas) és vékony (slim) cigaretták betiltását és a csomagokon levő egészségügyi figyelmeztetések méretének növelését. Ennek értelmében a szöveges és képes figyelmeztetéseknek a cigarettás doboz elülső és hátoldalának 75 százalékát kellett volna beborítania. A szavazás előtt 16 uniós ország egészségügy-minisztere közös nyilatkozatban szólította fel a parlamentet, hogy álljon ellen az üzleti körök nyomásának, s fogadja el a direktívát, hogy az még az év végével hatályba léphessen. Figyelmeztettek arra, hogy egyre több gyermek kezd cigarettázni, miközben a dohányzás miatti betegségek évente 700 ezer uniós polgár halálát okozzák.

A képviselők az EUobserver beszámolója szerint ennek ellenére jelentősen enyhítettek a szabályokon. Így nem minősítik gyógyászati terméknek az e-cigarettákat, az elrettentő figyelmeztetésnek a dohánytermékeken csak a felület 65 százalékát kell borítania, továbbra is engedélyezi a slim cigaretták gyártását, és kiemelve a mentolosokat az egyéb ízesítésűek közül ideiglenesen azok forgalmazását sem tiltják meg.

A Reuters értesülései szerint a cigarettagyártók példátlanul intenzív lobbizása előzte meg a döntést. A Philip Morris kiszivárgott belső dokumentumai szerint - mint arról a Reuters beszámolt - a dohánygyártó lobbistái több mint 250 találkozót szerveztek az Európai Parlament képviselőivel, főleg konzervatívokkal. A cég a bírálatokra reagálva nyilatkozatban fejtette ki, hogy csak kifejezésre akarta juttatni véleményét a javaslatról, emlékeztetve arra, hogy 12,5 ezer embert alkalmaz az unió országaiban, ahol több száz millió eurót ruházott be, és évente 14,6 milliárd euró adót fizet a közösségnek.

Mint a Philip Morris Internationanak (PMI) az uniós térségért felelős elnöke, Drago Azinovic kifejtette, joguk van egy őket közvetlenül érintő kérdésben kifejteni a véleményüket, és továbbra is ennek megfelelően fognak eljárni, aktívan és átláthatóan. Az EUobserver szerint a vállalat 1-1,25 millió eurót költött a parlamenti képviselők mintegy harmadának megvendégelésére, hogy legalább a törvény enyhítését megpróbálja elérni.

Jolanta Hibner lengyel jobbközép képviselő például a mentolos cigaretták engedélyezését javaslók közé tartozott. Mint mondta, a mentol általánosan használt adalékanyag, amelynek semmi sem bizonyítja ártalmas voltát. Lengyelország az ilyen cigaretták legnagyobb gyártója és fogyasztója az unióban, és a második helyen áll a dohányipari késztermékek gyártásában - vagyis a legnagyobb vesztese lett volna az új szabályozás eredeti változatának - írta a Money.pl.

Akik a mentolos cigaretták betiltását követelték a többi ízesített dohánytermékhez hasonlóan nem ezek különösen egészségkárosító hatása miatt léptek fel ellenük, hanem arra hivatkoznak, hogy megkönnyítik a fiatalok rászokását a dohányzásra. A mentolos cigaretták piacának több mint felét a PMI birtokolja, emellett 500-60 millió euró beruházását tervezi egy vagy két gyárba, amelyek az új generációs e-cigarettákat gyártanák Európában. Ezek 2016-2017-ben kerülnének piacra, s egyes, úgynevezett hibrid fajtái dohányt is tartalmaznának.