Újabb szigorítás jön a cigifronton

Az Európai Parlament megszavazta legújabb cigarettaellenes döntését, amit elsősorban a fiatalok védelmével indokoltak, de a bizottság által javasolt megszorításokon jelentősen enyhítettek. A Reuters értesülései szerint a cigarettagyártók példátlanul intenzív lobbizása előzte meg a döntést.
Barabás T. János, 2013. október 9. szerda, 07:14
Fotó: Napi.hu

Az Európai Parlamentnek a brüsszeli bizottság javasolta az ízesített (például mentolos és fahéjas) és vékony (slim) cigaretták betiltását és a csomagokon levő egészségügyi figyelmeztetések méretének növelését. Ennek értelmében a szöveges és képes figyelmeztetéseknek a cigarettás doboz elülső és hátoldalának 75 százalékát kellett volna beborítania. A szavazás előtt 16 uniós ország egészségügy-minisztere közös nyilatkozatban szólította fel a parlamentet, hogy álljon ellen az üzleti körök nyomásának, s fogadja el a direktívát, hogy az még az év végével hatályba léphessen. Figyelmeztettek arra, hogy egyre több gyermek kezd cigarettázni, miközben a dohányzás miatti betegségek évente 700 ezer uniós polgár halálát okozzák.

A képviselők az EUobserver beszámolója szerint ennek ellenére jelentősen enyhítettek a szabályokon. Így nem minősítik gyógyászati terméknek az e-cigarettákat, az elrettentő figyelmeztetésnek a dohánytermékeken csak a felület 65 százalékát kell borítania, továbbra is engedélyezi a slim cigaretták gyártását, és kiemelve a mentolosokat az egyéb ízesítésűek közül ideiglenesen azok forgalmazását sem tiltják meg.

A Reuters értesülései szerint a cigarettagyártók példátlanul intenzív lobbizása előzte meg a döntést. A Philip Morris kiszivárgott belső dokumentumai szerint - mint arról a Reuters beszámolt - a dohánygyártó lobbistái több mint 250 találkozót szerveztek az Európai Parlament képviselőivel, főleg konzervatívokkal. A cég a bírálatokra reagálva nyilatkozatban fejtette ki, hogy csak kifejezésre akarta juttatni véleményét a javaslatról, emlékeztetve arra, hogy 12,5 ezer embert alkalmaz az unió országaiban, ahol több száz millió eurót ruházott be, és évente 14,6 milliárd euró adót fizet a közösségnek.

Az EP-t is megosztotta a direktíva
Az európai gazdasági és szociális bizottság (EESC) nyilatkozatban bírálta a direktíva tervezetét. Elismerve, hogy különösen fontos a fiatalok védelme a dohányzás veszélyeitől, rámutatott: a dohányipar közel 1,5 millió embernek ad munkát Európában, városokban és vidéken egyaránt, s a bizottsági javaslat tervezett intézkedései, amelyek egészségvédő hatásossága kétséges, munkahelyeket és jelentős költségvetési bevételeket veszélyeztetnek.

Mint a Philip Morris Internationanak (PMI) az uniós térségért felelős elnöke, Drago Azinovic kifejtette, joguk van egy őket közvetlenül érintő kérdésben kifejteni a véleményüket, és továbbra is ennek megfelelően fognak eljárni, aktívan és átláthatóan. Az EUobserver szerint a vállalat 1-1,25 millió eurót költött a parlamenti képviselők mintegy harmadának megvendégelésére, hogy legalább a törvény enyhítését megpróbálja elérni.

Jolanta Hibner lengyel jobbközép képviselő például a mentolos cigaretták engedélyezését javaslók közé tartozott. Mint mondta, a mentol általánosan használt adalékanyag, amelynek semmi sem bizonyítja ártalmas voltát. Lengyelország az ilyen cigaretták legnagyobb gyártója és fogyasztója az unióban, és a második helyen áll a dohányipari késztermékek gyártásában - vagyis a legnagyobb vesztese lett volna az új szabályozás eredeti változatának - írta a Money.pl.

Akik a mentolos cigaretták betiltását követelték a többi ízesített dohánytermékhez hasonlóan nem ezek különösen egészségkárosító hatása miatt léptek fel ellenük, hanem arra hivatkoznak, hogy megkönnyítik a fiatalok rászokását a dohányzásra. A mentolos cigaretták piacának több mint felét a PMI birtokolja, emellett 500-60 millió euró beruházását tervezi egy vagy két gyárba, amelyek az új generációs e-cigarettákat gyártanák Európában. Ezek 2016-2017-ben kerülnének piacra, s egyes, úgynevezett hibrid fajtái dohányt is tartalmaznának.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

BOVLI, 2013.10.09 15:38

Nem szabad rászokni a bajt csak így előzheted meg !COPD 4.csoportba tartozom (végső stádium )van 1-2 évem. A 60-nat sem élem meg !


Az előrejelzések szerint 2010-re a negyedik leggyakoribb halálok lesz a COPD a fejlett ipari országokban és Közép-Kelet Európában egyaránt. A COPD-t csak a koszorúér-betegség, a stroke (agyi katasztrófa) és a tüdőrák fogja megelőzni. (2020-ra pedig már a 3. helyre jósolják a COPD-t a halálokok rangsorában.) GONDOLKODJ EL RAJTA !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2013.10.09 12:36

@rigolya: Egyébként azon gondolkozom, ha az ellenkezőjét írtam volna, azaz dícsértem volna a képviselők éleslátását, akkor most ti emlegetnétek korrupciót?

Ezt egyszer kipóbálom, pont az ellenkezőjét fogom írni felvetésként mint amit gondolok a témáról :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2013.10.09 12:24

@rigolya:
Jaja, lobbizás, a Siemens is lobbizott, meg a BAE Systems is anno Gripen ügyen :D

A Costesban egy hatfogásos menü 100EUR. Most mennyivel jobb?

Én nem értem miért jó ez nektek, de hát ha a szart magatokra akarjátok kenni, amihez amúgy semmi közötök nem lenne, akkor hajrá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.10.09 12:12

@rw: Ha nem tűnt volna fel, ez lobbizás! Nem korrupció!

Különben nem válaszolt a magyar 5 csillagos hotelek éttermeinek, michelin-csillagos éttermeinek vacsora árairól. Azok kevesebbek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2013.10.09 12:04

@rigolya: a 4000 EUR az egymilliókettőszázezer forint, nem százhúzezer forint.

Az egymillió EUR, az kb háromszázmillió forint. Ennyit költött egy magáncég a törvénykezés befolyásolására egyetlen ügyben, hogy az érdekében változtassanak törvényt az eredeti szándék teljes ellenében.

rigolya, ha nem tűnt volna fel ez nem közpénz, hanem korrupció.

@bogyu: tényleg, bérgyilkosokkal le is lövethették volna őket.
Még valami?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html