Nőtt a különbség az eurótagállamok lakóinak vagyona között: a németeket gazdagabbá tették dráguló ingatlanjaik, miközben az övezet déli tagállamainak polgárai vagyonuk erodálódásával szembesülnek - idézte a Reuters a német Flossbach von Storch vagyonkezelő társaság becslését.

Az nem újdonság, hogy az olyan észak-európai országok, mint Hollandia bőven a viszonylag szegény déli régiók, például Portugália előtt járnak, a szakadék tágulása azonban kellemetlen hír. Az elmúlt hat év arról szólt ugyanis, hogy a pénzügyi válság után bajba került déli eurótagállamokat az északiak segítik ki, így igen rossz az üzenete annak, hogy eközben tovább gazdagodtak, miközben adósaik szegényedtek.

Szárnyaló németek, osztrákok

A német vállalat kosarat állított össze különböző vagyonelemekből, majd ennek értékét összehasonlította az egyes országok esetén. A csomagban egyebek mellett ingatlanok, részvények, műkincsek és drága borok szerepeltek. A vizsgálat azt mutatta, hogy a csomag értéke Németországban és Ausztriában hét százalékkal emelkedett 2014 és 2015 vége között.

Ez nagyjából kétszer olyan gyors emelkedés, mint amilyet Olaszország és Spanyolország esetén tapasztaltak, miközben Görögországban több mint négy százalékkal esett a vagyoncsomag értéke. A változás legfontosabb eleme az ingatlanárak alakulása volt. Ezek Németországban hat százalékkal ugrottak meg egy év alatt.

Látják, amit nem láttak előre

A gond az, hogy az ingatlanárak déli hanyatlása nem áll meg a szektor határán. A baj az érintett országok bankrendszerére is átterjed, mivel hiteleik jelentős részét lakások és kereskedelmi ingatlanok fedezetével nyújtják.

Amíg tartott a befektetési buborék felfúvódása, nagyjából 2006-ig, a déli országok lakóinak vagyona szépen dagadt. Most azonban olyan helyzetbe kerültek, ami Japánéra emlékeztet - mondja Thomas Mayer, a vagyonértékelés egyik készítője. Japán stagnáló gazdaságával és az óriásira hízott államadósságával birkózik.

Az Európai Központi Bank is érzékeli azt az általános trendet, hogy nő a távolság az eurózóna erősebb és gyengébb országai között. Az európai jegybank elismeri, hogy erre a kellemetlen folyamatra nem számítottak a közös európai valuta létrehozásakor.